buitenland

Toespraak van Obama: wat is zijn strijdplan tegen IS?

Door Shari Deira - 10 september 2014

De Amerikaanse president Barack Obama zal in de nacht van woensdag op donderdag (03.00 uur Nederlandse tijd) een toespraak geven over zijn strijdplan tegen de Islamitische Staat (IS). Wat gaat Obama doen om IS te bestrijden?

In Amerika wordt al veel gespeculeerd over de toespraak van Obama. Ingewijden zeggen dat hij niet alleen luchtaanvallen wil uitvoeren in Irak, maar ook in Syrië, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Vechten

Volgens The New York Times werken de Democraten aan wetgeving, die het Amerikaanse leger toestaat om vijanden van IS te trainen. Of het Congres hiermee instemt, is nog maar de vraag. Hoewel Amerikaanse militairen niet zouden vechten, moeten er wel wat grondtroepen naar Irak en Syrië om de trainingen te geven.

Fractieleider van de Democraten in de Senaat Harry Reid is tegen het sturen van grondtroepen naar Irak en Syrië, maar wil wel dat de vijanden van IS worden getraind. ‘Het is voor mij duidelijk dat we bepaalde groepen moeten trainen en bewapenen. De president heeft al hier al om gevraagd, en we moeten het hem geven.’

Volgens ingewijden is het strijdplan dat Obama vannacht presenteert, veel complexer dan de gerichte bombardementen waarmee Amerika Al-Qa’ida bestrijdt onder meer in Jemen en Pakistan. Het zou gaan om een langdurig offensief.

Obama wil uiteindelijk ook luchtaanvallen uitvoeren in Syrië, maar hij is nog op zoek naar een manier om dit te doen zonder interventie van de Syrische president Bashar al-Assad. Experts zeggen al langer dat IS alleen kan worden bestreden als er ook in Syrië wordt ingegrepen.

Eind augustus zei Obama al dat hij IS wilde uitschakelen, maar hij had daar nog geen plan voor. Hij drong toen aan op een ‘gezamenlijke strategie‘ met bondgenoten.

Kanker

De nieuwe Iraakse premier Haider al-Abadi heeft woensdag de hulpvraag vanuit Irak benadrukt. Hij sprak vandaag in Bagdad met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Na afloop zei Abadi over IS dat ‘de verspreiding van deze kanker moet worden gestopt’.

Kerry beloofde Abadi steun met de internationale coalitie. ‘We hebben er allemaal belang bij de nieuwe Iraakse regering te steunen op dit moeilijke moment en de coalitie die de spil vormt van onze wereldwijde strategie, wordt groter en sterker in de komende dagen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.