buitenland

Turken gered uit handen van IS, maar onduidelijk is hoe

Door Tom Reijner - 20 september 2014

De 46 Turkse gijzelaars, die ruim 100 dagen werden ontvoerd door IS-terroristen in het noorden van Irak, zijn weer thuis. De Turkse veiligheidsdienst heeft hen met een ‘vooraf geplande operatie’ in veiligheid gebracht.

Dat liet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag weten aan Turkse media.

Contacten

De groep, onder wie ook kinderen zijn, is overgebracht naar de stad Sanliurfa, in het zuiden van Turkije. Turkse bronnen melden dat zij allen in een goede gezondheid verkeren. De president wilde verder niets kwijt over de reddingsoperatie, maar hij bedankte zijn premier, Ahmet Davutoğlu, voor de ‘zorgvuldig geplande, gedetailleerde en geheime operatie’.

Davutoğlu, die eveneens het bericht van de vrijlating de wereld instuurde, sprak daarentegen niet van een operatie. De redding was volgens hem het ‘resultaat van contacten‘. Volgens overheidsfunctionarissen gaat het om contacten bij de lokale autoriteiten in Irak. Tv-zender NTV meldt dat er geen losgeld is betaald. Ook zouden er geen gevechten hebben plaatsgehad tussen Turkse veiligheidsdiensten en IS.

Gevaarlijk

De Turkse consul Öztürk Yılmaz, een van de gijzelaars van IS, zei bij aankomst in Turkije dat ‘Mosul de gevaarlijkste plek is op aarde, het centrum van terrorisme. Het eerste wat ik nu ga doen, is naar huis gaan en mijn kinderen omhelzen.’ Op een vraag van een verslaggever van CNN Türk of de gijzelaars hebben geleden onder martelingen door IS, zei een van hen dat er ‘zeker iets is gebeurd’.

De 46 Turken werden in juni ontvoerd bij Mosul, toen IS de Iraakse miljoenenstad wist te veroveren op het Iraakse leger. Onder de gijzelaars waren diplomaten, militairen en kinderen.

Coalitie

De ontvoering zou een van de redenen zijn waarom Ankara aarzelde om voluit mee te doen aan de door de Amerikanen geleide anti-IS-coalitie.

Bij deelname aan een grote militaire actie zou de kans groot zijn geweest dat de gijzelaars hetzelfde zou zijn overkomen als de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff. Zij werden bruut vermoord, als ‘straf’ voor de Amerikaanse bombardementen op IS-stellingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.