buitenland

Uitspraak in zaak Pistorius: geen sprake van moord vriendin

Door Tom Reijner - 11 september 2014

In de rechtbank in de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria hoort de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius of hij wordt veroordeeld voor de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp (29).

Rechter Thokozile Matilda Masipa oordeelt donderdag dat Pistorius niet schuldig is aan moord met voorbedachten rade. De aanklagers hebben niet kunnen aantonen dat de bekende atleet met protheses de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp heeft beraamd.

Dat betekent niet dat hij vrijspraak krijgt. Hij kan nog worden veroordeeld voor dood door schuld. Of hij de cel in moet, wordt later bekendgemaakt. Als de rechter vindt dat er sprake is van dood door schuld, kan hij tot vijftien jaar celstraf krijgen.

Ongeval

Vrijspraak is ook nog altijd mogelijk, als de rechter ten minste gelooft dat Pistorius uit zelfverdediging handelde. Masipa volgt dan de lezing van de atleet over wat er in de bewuste nacht van 14 februari 2013 gebeurde.

Volgens Pistorius was de dood van zijn vriendin namelijk een noodlottig ongeval. Hij hoorde geluid in de badkamer. Hij was ervan overtuigd dat er inbrekers zijn huis waren binnengedrongen. Daarop werd de Blade Runner bang.

Hij riep naar de indringers dat zij zijn huis ogenblikkelijk moesten verlaten. Toen hij dacht dat er iemand zijn slaapkamer binnenkwam, vuurde hij door de gesloten badkamerdeur een aantal kogels af.

Maar bij het openen van de deur, zag hij dat niet de vermeende indringer was geraakt, maar zijn vriendin. ‘Dat was het moment waarop alles veranderde,’ zei Pistorius tijdens de zitting.

Ruzie

Openbaar aanklager Gerrie Nel vindt het verhaal van Pistorius ‘onwaarschijnlijk‘. De atleet wist volgens hem maar al te goed dat Steenkamp in de badkamer zat en dat het stel vlak voor het schietincident nog had geruzied. Buren hebben de twee horen bekvechten. Een buurvrouw getuigde dat zij een vrouw ‘ijzingwekkend’ had horen gillen, voordat zij schoten hoorde.

De doodgeschoten vrouw was van plan geweest om het huis te verlaten nadat het stel ruzie had gekregen. Een half ingepakte tas en een spijkerbroek van het fotomodel die nog op het bed lag zouden dit bewijzen volgens Nel.

Steenkamp vluchtte naar de badkamer, waar Pistorius haar bewust doodschoot. Dat Pistorius schuldig is, heeft Nel er tijdens de 41 dagen durende rechtszaak goed ingewreven. De openbaar aanklager vindt Pistorius een heethoofd, die is geobsedeerd door wapens. De Blade Runner geldt als een opvliegende, impulsieve man, die zijn agressiviteit maar moeilijk onder controle kan houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.