buitenland

Van wie krijgen de Verenigde Staten hulp in strijd tegen IS?

Door Shari Deira - 05 september 2014

De Amerikanen hebben al een aantal luchtaanvallen uitgevoerd in Irak om de Islamitische Staat (IS). Het lijkt erop dat de Verenigde Staten hulp krijgen van andere landen.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in Wales, waar momenteel de NAVO-top plaatsheeft, druk bezig met smeden van een internationale coalitie.

Strijdplan

De Verenigde Staten voeren overleg met Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Polen en Canada. Ook Australië nam, als niet NAVO-lid, deel aan de besprekingen in de marge van de top.

Het is de bedoeling dat de landen een strijdplan hebben klaarliggen voordat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties later deze maand bij elkaar komt. ‘We moeten ze op manieren aanvallen die ervoor zorgen dat ze geen gebieden meer kunnen veroveren,’ zegt Kerry.

Zonder grondtroepen in te zetten moeten de landen ‘Iraakse veiligheidstroepen en anderen in de regio die bereid zijn het tegen ze op te nemen versterken’. ‘Het lijkt me duidelijk dat de rode lijn voor iedereen die hier aanwezig is: geen troepen op de grond.’

Uitbreiden

De Iraakse president Fuad Masum heeft opnieuw om steun gevraagd. Masum waarschuwt dat als IS in Irak niet wordt bestreden, de terreurbeweging verder zal uitbreiden naar andere landen. Tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN zegt Masum dat hij nog geen beroep heeft gedaan op de NAVO, maar hij heeft naar eigen zeggen enkele landen wel om hulp gevraagd.

Wat heeft Irak precies nodig? Volgens Masum gaat het om expertise, know-how en wapens. Diverse landen hebben al hulpgoederen gedropt in Irak of op andere manieren geholpen. Zo levert Duitsland zware wapens aan Iraakse Koerden om tegen IS te vechten.

Canada zou van plan zijn om militaire adviseurs naar Irak te sturen, meldt CBC News. Zij zouden hun werk doen vanuit de Iraakse hoofdstad Bagdad, en niet in de gebieden waar wordt gevochten komen.

Nederland heeft duizend gevechtshelmen en duizend kogelwerende vesten naar de Koerden in Noord-Irak gestuurd. Deze bijdrage is bedoeld om ‘de peschmerga beter in staat te stellen zich te verdedigen tegen aanvallen van IS en zo te voorkomen dat het geweld zich over Iraaks Koerdistan verspreidt’, zei Timmermans daarover.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.