buitenland

Vier kilo cocaïne aangetroffen in auto bejaarde kardinaal

Door Servaas van der Laan - 16 september 2014

In Frankrijk is het voertuig van de 91-jarige aan het Vaticaan verbonden kardinaal Jorge Maria Mejia aangetroffen met een flinke lading drugs. De auto werd niet bestuurd door de hoogbejaarde geestelijke, maar door twee Italiaanse drugskoeriers die hadden gehoopt te worden beschermd door het diplomatieke kenteken van het voertuig.

Iedere auto moet zo nu en dan eens naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Voertuigen die onder Gods goedkeurend oog worden bestuurd door vertegenwoordigers van het Vaticaan vormen hierop geen uitzondering.

Keuring

Zo was ook de Ford van de 91-jarige Argentijnse kardinaal Jorge Maria Mejia vorige week aan de beurt voor de jaarlijkse APK-keuring. De hoogbejaarde emeritus-bibliothecaris in het Vaticaan rijdt nauwelijks meer in zijn auto, maar de keuring is nu eenmaal wettelijk verplicht.

En dus vroeg de secretaris van de kardinaal aan twee mannen om de auto naar de garage te brengen. Toen de twee het staatskenteken van Vaticaanstad zagen, bedachten ze een stiekem plannetje. ‘Zou de kardinaal het merken als we even op en neer naar Spanje rijden om wat drugs te kopen,’ moeten ze hebben gedacht. ‘Het staatskenteken houdt ongetwijfeld lastige douaniers op afstand’.

Verklaring

Bovenstaand verhaal is de verklaring van de Franse zender RTL voor het feit dat afgelopen zondag de auto van de kardinaal van de weg is gehaald tijdens een controle nabij het Franse Chambéry, vlakbij de grens met Italië.

In de auto, die werd bestuurd door twee Italianen van 30 en 41 jaar, vonden douaniers 4 kilo cocaïne en 200 gram cannabis. Ondanks het diplomatieke kenteken moeten de agenten onraad hebben geroken en besloten hebben het voertuig aan te houden.

Drugs

Toen de inzittenden geen diplomatiek paspoort bleken te hebben, werd de auto doorzocht. De mannen zeggen niets van de drugs af te weten, maar de politie denkt dat ze de verdovende middelen in Spanje hebben gekocht.

Vaticaan-woordvoerder Federico Lombardi ontkent het verhaal tegenover La Repubblica niet. Hij bevestigt dat de auto van kardinaal Mejia inderdaad in Frankrijk is stilgezet. Lombardi: ‘ik kan niet zeggen hoeveel personen in de auto zaten, maar wel dat er geen mensen van de Heilige Stoel bij zijn betrokken. Dat geldt uiteraard helemaal voor de kardinaal. Die is oud en ziek’.

Als Christus dit zag

De staatskentekens van het Vaticaan beginnen met de letters SCV, wat staat voor Stato Città del Vaticano (de Staat Vaticaanstad). Als een vertegenwoordiger van Vaticaanstad in zijn auto voorbij komt scheuren, zeggen inwoners van Rome weleens gekscherend dat de letters ook zouden kunnen staan voor Se Cristo Vedesse (Als Christus dit eens zag…). Het zinnetje wordt dan vaak afgemaakt door de letters om te draaien: Vi Caccerebbe Subito (Dan zou hij jullie onmiddellijk wegjagen).

Waarschijnlijk had de Ford van de emeritus-bibliothecaris en kardinaal Mejia een kenteken met de letters SCV. Het kan zijn dat de Franse douaniers de bijzondere status van het kenteken niet hebben herkend en de auto routinematig van de weg hebben gehaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.