buitenland

Volgens Oekraïne is er een wapenstilstand, Rusland ontkent

Door Shari Deira - 03 september 2014

Even leek het erop dat Oekraïne en Rusland een overeenkomst hadden gesloten over Oost-Oekraïne. De Oekraïense president Petro Porosjenko zou een wapenstilstand hebben gesloten met de Russische president Vladimir Poetin. Niets van waar, zegt Poetin.

Het kantoor van Porosjenko maakte woensdagochtend bekend dat de Oekraïense president een permanent staakt-het-vuren had gesloten met Poetin.

‘Gemeenschappelijke overeenstemming is bereikt over de stappen die zullen leiden tot vrede,’ stond in de persverklaring. Details over het bestand werden niet gegeven.

Gevechten

Maar Poetin laat nu weten dat hij helemaal geen bestand kan sluiten met Porosjenko over het oosten van Oekraïne, omdat hij geen partij is in het conflict. De gevechten in het oosten van Oekraïne gaan tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

De regering in Kiev heeft sterke vermoedens dat Rusland de separatisten steunt. Rusland bewapent de separatisten en volgens Oekraïne vechten Russische militairen mee aan de zijde van de separatisten. Moskou ontkent betrokken te zijn bij het conflict.

Het Kremlin zegt dat tijdens een telefoongesprek tussen Poetin en Porosjenko, de twee alleen hebben gesproken over manieren om het conflict tot een eind te brengen.

Oplossing

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse) reageert dan ook terughoudend op het bericht van Porosjenko. ‘We hebben dit vaker meegemaakt.’ Wel prijst hij Porosjenko om zijn stappen: ‘Hij heeft er alles aan gedaan om tot een politieke oplossing te komen.

Tijdens Elseviers H.J. Schoo-lezing zei Timmermans nog dat er geen aanwijzingen zijn ‘dat president Poetin spoedig van de destructieve ingezette lijn afstapt’. ‘Sterker nog, hij lijkt er dagelijks nog een schepje bovenop te doen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.