buitenland

Waarom Abbas zinspeelt op een breuk met Hamas

Door Shari Deira - 07 september 2014

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Hamas gewaarschuwd dat er een eind komt aan de eenheidsregering als de situatie in de Gazastrook niet verbetert. De schaduwregering in Gaza zou de nationale regering ondermijnen.

‘We accepteren niet dat de huidige situatie continueert, zoals Hamas nu is. Er moet een autoriteit zijn, en een regime,’ zegt  Abbas.

Huisarrest

De Palestijnse president beschuldigt Hamas van het leiden van een schaduwregering in Gaza. ‘Ze hebben 27 directeuren van ministeries en zij hebben het voor het zeggen in de Gazastrook. De nationale consensusregering kan niets doen in het gebied.’

Tegenover Egyptische journalisten in Caïro wees Abbas er ook op dat Hamas de afgelopen weken meer dan honderdtwintig Palestijnse jongeren heeft gedood, omdat zij zich niet hielden aan het huisarrest dat werd opgelegd door Hamas.

‘Dit komt bovenop de onwettelijke executies van dertig tot veertig mensen tijdens de Israëlische aanval.’ Hamas vermoordde tijdens Operation Protective Edge tientallen Palestijnse ‘collaborateurs’. Zij werden op straat doodgeschoten.

Ook beschuldigt hij Hamas ervan niet eerlijk te zijn over de slachtoffers van de laatste ronde van geweld. ‘Hamas zegt dat het aantal doden van hun organisatie niet boven de vijftig is gekomen, terwijl in werkelijkheid zeker 850 Hamas-leden en familieleden om het leven zijn gekomen.’

Beschuldigingen

Hamas en Fatah, de partij van Abbas, werden het dit jaar eens over een eenheidsregering. De twee partijen stonden daarvoor lijnrecht tegenover elkaar. Abbas vindt dat deze eenheidsregering de enige autoriteit is, die het voor het zeggen heeft in de Palestijnse gebieden.

Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri zegt in reactie op de boodschap van Abbas dat de beschuldigingen niet zijn te rechtvaardigen, en zijn gebaseerd op onjuiste informatie. Volgens Zuhri zullen Fatah en Hamas binnenkort weer met elkaar in gesprek gaan.

Abbas is voor een driedaags bezoek in Egypte, waar hij zal praten met de buitenland ministers van de Arabische Liga en de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.