buitenland

Waarom China Instagram blokkeert, en zo meer vragen oproept

Door Tom Reijner - 30 september 2014

De uitgebreide protesten in Hongkong: dat hebben de Chinezen sinds 1989 niet meer gezien in hun land. De nog altijd groeiende demonstraties zijn daarom een grote uitdaging voor Beijing.

De betogers in Hongkong, die nu al een aantal dagen de straat opgaan, hebben de regering een ultimatum gesteld. Als bestuurder Leung Chun-ying niet voor woensdag aftreedt en er geen goed plan op tafel komt om de democratie te herstellen, worden de protesten uitgebreid.

Traangas

Dinsdag gingen duizenden demonstranten, die vooral uit studenten bestaan, voor de vijfde dag op rij de straat op. Waar de oproerpolitie dit weekeinde traangas en pepperspray inzette, verliepen de protesten de afgelopen nacht zonder opstootjes.

Maar de scholen in Hongkong zijn nog altijd gesloten. Hoofdwegen in de door China bestuurde regio zijn nog altijd bezet.

Leung Chun-ying heeft de inwoners van de vroegere Britse kolonie – Hongkong kwam in 1997 onder Chinees gezag – toegezegd dat zij kunnen meepraten over democratische hervormingen.

Hij riep de inwoners van de stad echter ook op om niet deel te nemen aan de ‘illegale’ protestacties. De positie van China ten aanzien van Hongkong verandert niet, zei de bestuurder.

De demonstranten willen onder meer dat er een einde komt aan de macht die Beijing uitoefent op Hongkong. Het Chinese Nationale Volkscongres besloot eind augustus dat er in 2017 geen vrije verkiezingen voor de nieuwe regeringsleider in Hongkong komen – en dat stuit de jonge betogers tegen de borst.

Instagram

De demonstraties zijn de grootste in vijfentwintig jaar in China. Vandaar dat de Chinese regering er alles aan doet om te voorkomen dat de protesten overslaan naar andere steden in het Aziatische land.

Daartoe blokkeerde Bejing, na een nacht met protesten, fotodienst Instagram, nadat gebruikers foto’s deelden met de hashtags #hk, #hongkong en #occupycentral – daarmee verwijzend naar de gelijknamige protestbeweging, schrijft De Morgen.

Instagram was volgens de Belgische krant de ‘enige populaire westerse vrijplaats op internet’. De blokkade leidde tot grote onvrede bij Chinese gebruikers, die zich daarop afvroegen wat er toch aan de hand is in Hongkong. Op lokale sociale apps als Weibo en WeChat werden foto’s van de protesten in de stad geblokkeerd of verwijderd.

Op Chinese nieuwssites en in berichten van staatspersbureau Xinhua is ook niets te lezen over de demonstraties – alleen dat er een ‘illegale bijeenkomst’ zou zijn in Hongkong. Twitter, YouTube en Facebook waren al langer niet meer toegankelijk voor Chinese internetgebruikers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.