buitenland

Waarom Rusland niets wil weten van aanval op Syrië

Door Tom Reijner - 23 september 2014

Het Kremlin heeft de luchtaanvallen op terroristische doelen in Syrië veroordeeld, terwijl ze IS wel willen vernietigen. Waarom is dat toch?

Rusland heeft er geen enkel probleem mee wanneer de terroristen van Islamitische Staat (IS) en het Al-Qa’ida-achtige Khorasan worden vernietigd, schrijft The Washington Post dinsdag.

En ook de Russen vinden, net als de Amerikanen, dat de terroristen moeten worden aangepakt in Irak en Syrië – de landen waar IS het sterkst is.

Maar waarom geeft het Kremlin dan geen steun aan de luchtaanvallen op Syrisch grondgebied? De Russische regering veroordeelt de bombardementen op steden als Aleppo en Raqqa zelfs.

Aanvalsplan

De Russen vinden dat een militaire actie in Syrië alleen plaats kan hebben als het bewind in Damascus er zijn goedkeuring aan heeft gegeven. Bijvoorbeeld zoals in Irak, waar de regering de Amerikanen om hulp heeft gevraagd bij het bestrijden van de bebaarde mannen met hun kenmerkende zwarte vlaggen.

In buurland Syrië is dat niet het geval: de Amerikanen en hun vijf bondgenoten hebben naar eigen zeggen de Syrische president Bashar al-Assad niet betrokken bij het aanvalsplan –  terwijl de president zelf wél meldde dat de Amerikanen hem hadden geïnformeerd over de aanstaande luchtaanvallen.

Bovendien vinden de Russen dat er sprake moet zijn een internationaal mandaat: dat betekent toestemming van de VN-Veiligheidsraad, waar zij zelf, net als de Amerikanen, vetorecht hebben.

Meesterzet

Vorig jaar zomer staken de Russen met een diplomatieke meesterzet een stokje voor mogelijk Amerikaans ingrijpen in Syrië. In augustus dat jaar waren veel Syriërs omgekomen bij een gifgasaanval.

Obama hield de machthebbers in Damascus verantwoordelijk en dacht na over luchtaanvallen op Syrische doelen. Maar die luchtaanvallen kwamen er uiteindelijk niet omdat Rusland, een bondgenoot van Syrië, met succes een akkoord over de aanwezige chemische wapens wist af te sluiten.

Onderonsjes

Daar zetten ook de Amerikanen hun handtekening onder. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had veel onderonsjes met zijn Russische collega Sergej Lavrov om de deal rond te krijgen. Maar sindsdien zijn de relaties tussen de landen sterk afgekoeld door het conflict rond Oekraïne en de Krim. Het vertrouwen tussen Obama en Poetin is volledig verdwenen.

Rusland is bang dat na de bommen op IS het Syrische leger het volgende doelwit wordt, zegt -adviseur Fyodor Lukyanov tegenover The Washington Post. Hij voegt daaraan toe dat het ook niet in Ruslands belang is om in te grijpen in het Midden-Oosten. Moskou ziet de Amerikaanse interventie als een manier om de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten verder uit te breiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.