buitenland

Waarom u niet bang hoeft te zijn voor het ebola-virus

Door Simon Rozendaal - 12 september 2014

De huidige ebola-epidemie is groter dan alle voorgaande jaren samen. Toch vormt ebola voor de gezondheid op wereldschaal slechts een minuscule bedreiging.

Ebola moet door de Schepper zijn verzonnen op een dag dat Hij in een slechte bui was. Het bloed stroomt zelfs uit de oogballen. De helft van de patiënten overlijdt. Logisch dus dat iedereen er doodsbenauwd voor is. Niet alleen in West-Afrika waar het oorspronkelijk van vleermuizen afkomstige virus toeslaat, maar ook in het Westen.

Minuscule dreiging

Die angst is onterecht. Zicht op een echt medicijn mag dan ontbreken, voor de gezondheid op wereldschaal is het een minuscule dreiging.

Voor de ziektesymptomen zich openbaren, één tot drie weken na de infectie, is een patiënt niet besmettelijk. En zodra de bloedingen, diarree, hoofdpijn en spierpijn beginnen, voelt de zieke zich zo beroerd dat hij of zij maar één ding wil: onder de dekens.

Besmettelijk

Het virus is uiterst besmettelijk, maar verspreidt zich niet via de meest gevreesde route: uitgehoeste druppeltjes. Alleen zij die met lichaamsvloeistoffen – feces, urine, sperma, bloed of lijkvocht – in aanraking komen, worden besmet.

Daarom is de kans heel klein dat ebola zich vanuit Afrika verspreidt. Het overgrote merendeel van de zieken heeft de energie niet om zich aan boord van een vliegtuig of schip te hijsen. Hun malheur is bovendien zo zichtbaar dat geen enkele vliegtuigbemanning hen zal toelaten. De enkeling die wel door de mazen glipt, bijvoorbeeld omdat de symptomen zich pas aan boord openbaren, komt in westerse ziekenhuizen terecht die al wekenlang een ebola-protocol hebben.

Angst?

Sinds 1976, toen de ziekte werd ontdekt nabij de Congolese rivier Ebola, zijn er met enige regelmaat uitbraken geweest in Afrika en elke keer dooft zo’n epidemie weer uit. De huidige golf is met 4.000 zieken en ruim 2.000 doden groter dan alle voorgaande bij elkaar. Verder lijkt de epidemie bepaald nog niet over zijn hoogtepunt heen. Wel sterven er dit keer minder patiënten: geen 70 tot 90, maar 50 procent.

Ter verdere relativering, het aantal doden door ebola in 2014, ligt nog steeds lager dan het aantal mensen dat nog dagelijks sterft aan tuberculose. En wie bang is voor enge beestjes zou andere prioriteiten moeten hebben. Zoals bacteriën die resistent zijn tegen bijna alle antibiotica. Deze engerds komen niet uit het Afrikaanse regenwoud, maar kunnen om de hoek zitten. In het plaatselijke ziekenhuis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.