buitenland

Was aanslagpleger Brussel de bewaker van James Foley?

Door Tom Reijner - 06 september 2014

Mehdi Nemmouche, de 29-jarige Franse Algerijn die in mei een bloedbad aanrichtte in het Joods Museum in Brussel, was betrokken bij ernstige misdaden in Syrië. Hij was een van de bewakers van Westerse gijzelaars in een IS-gevangenis.

Dat schrijft de Franse krant Le Monde op basis van bronnen bij Franse inlichtingendiensten en getuigenverslagen.

Het gaat om het relaas van gegijzelde journalisten uit Frankrijk die in april werden bevrijd uit de hel van de Islamitische Staat.

Handlanger

Nemmouche was een IS-handlanger die nergens voor terugdeinsde, zeggen zijn voormalige gevangenen. Hij zou zich erg bruut hebben opgesteld en gruwelijke daden op zijn geweten hebben.

In het Franse blad Le Point zegt een van de gevangenen, verslaggever Nicolas Hénin, dat Nemmouche dreigde hem te martelen. ‘Hij was lid van een kleine groep Fransen die zo’n vijftig Syrische gevangen moest bewaken, die in de cellen naast ons zaten. Die werden iedere nacht bont en blauw geslagen. Tussen het geschreeuw van de gevangenen door hoorde ik af en toe kreten in het Frans,’ zegt Hénin.

De inlichtingendiensten denken te weten dat de terrorist een van de gijzelnemers was van de Amerikaanse fotojournalist James Foley, die in augustus werd onthoofd in de Syrische woestijn. Hénin bevestigt die aanname: hij zat in dezelfde gevangenis als Foley en Steven Sotloff, die vorige week werd vermoord.

Toeval

De Franse jihadist was toen al een paar maanden terug uit het Midden-Oosten. In mei toog hij naar het Joods Museum in Brussel om daar, bewapend met een Kalasjnikov, op bezoekers en medewerkers te schieten. Vier mensen kwamen bij de antisemitische aanslag om het leven. Onder hen was een stel uit Israël. Na zijn terreurdaad verdween hij een tijdje van de radar.

Maar gelukkig werd hij – weliswaar toevallig – opgepakt, toen hij, vanuit Brussel, in een bus op weg was naar het Franse Marseille. De politie trof wapens aan bij hem, die waren gewikkeld in een IS-vlag.

De terrorist, die na zijn aanhouding zei dat hij ‘Brussel had laten branden‘, is in juli door Frankrijk aan België uitgeleverd. Hij zit veilig opgeborgen in de gevangenis van Brugge. Nemmouche zal vrijdag 12 september voor de tweede keer voor de Brusselse rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van ‘moorden in een terroristische context’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.