buitenland

Welke geheime opdrachtgever biedt 23 miljoen euro voor gouden tip MH17?

Door Servaas van der Laan - 17 september 2014

Een Duits privaat recherchebureau heeft ruim 23 miljoen euro over voor de gouden tip die leidt tot het vinden van de verantwoordelijken voor de crash van vlucht MH17. De gouden tipgevers wordt een nieuwe identiteit in het vooruitzicht gesteld.

Wie heeft vlucht MH17 neergeschoten? Wie het weet mag het zeggen, en is in één klap multimiljonair. Dat belooft althans het Duitse opsporingsbureau Wifka in een bericht op de website van het bedrijf, precies twee maanden nadat de Boeing boven het oosten van Oekraïne uit de lucht werd geschoten.

23 miljoen euro

Een onbekende opdrachtgever heeft 30 miljoen dollar (23 miljoen euro) over voor de essentiële informatie die leidt naar de verantwoordelijken van de daad. De opdrachtgever wil weten wie de Boeing heeft neergeschoten, wie daartoe de opdracht heeft gegeven en wie de daad tot nu toe probeert te verhullen.

Daarnaast wil het bureau van een eventuele premiejager weten wie details over de omstandigheden kan noemen, wie direct betrokken was bij het neerschieten, en wat er met deze mensen en het wapen is gebeurd.

Nieuwe identiteit

De cruciale tipgever kan een beloning van 23 miljoen euro in het vooruitzicht zien. Dat geld ligt op dit moment in een kluis in het Zwitserse Zürich. Daarnaast kan de tipgever een nieuwe identiteit krijgen. Wie informatie heeft over de ramp wordt nadrukkelijk gevraagd niet naar Wifka te mailen of te bellen, maar via een betrouwbare advocaat contact te leggen.

Josef Resch, directeur van Wifka, zegt niet te weten wie de opdrachtgevers zijn. Zijn bedrijf belooft absolute anonimiteit. Wel zegt hij dat het om een serieuze opdracht gaat. Hij heeft al 40.000 euro gekregen voor het aannemen van de opdracht en een voorschot van 500.000 euro op het premiebedrag.

Wie?

Wie is de geheime opdrachtgever? Op die vraag bestaat uiteraard geen hard antwoord. Gezien het enorme bedrag moet het in ieder geval iemand zijn die niet op hoeft te letten of hij het einde van de maand haalt. Zelfs voor de gouden tip die moest leiden naar Osama Bin Laden had Amerika minder (slechts 25 miljoen dollar) over.

Gezien het vooruitzicht van een nieuwe identiteit voor de tipgever lijkt het niet realistisch dat een particuliere filantroop achter de opdracht zit. Alleen staten kunnen immers een nieuwe identiteit garanderen. Maar welke staat? Is het Nederland dat via deze weg de door premier Mark Rutte (VVD) beloofde ‘onderste steen’ boven probeert te krijgen, of misschien Maleisië dat in verband met schadeclaims graag naar een dader wil wijzen? Of proberen Oekraïne of Rusland de waarheid door met geld te strooien boven tafel te krijgen? Volgens Wifka-directeur Resch is werkelijk alles mogelijk. ‘Het kunnen geheime diensten zijn, of Russische oligarchen die Poetin willen beschadigen, of misschien wel het Kremlin zelf… Of het is gewoon iemand die nu eindelijk de waarheid over de crash wil weten’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.