buitenland

Westerse landen op hun hoede voor mogelijk terreurcomplot

Door Tom Reijner - 25 september 2014

Verschillende landen, vooral zij die deelnemen aan de anti-IS-coalitie, zijn alert op terroristische aanslagen vanwege de luchtaanvallen op IS en andere terroristen in Syrië en Irak.

In Nederland zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof donderdag dat er ‘extra wordt opgelet’, nadat het kabinet woensdagavond liet weten deel te nemen aan de militaire campagne tegen IS in Irak.

Niet zichtbaar

Het gaat volgens de terreurbestrijder niet om zichtbare maatregelen. Er is zou geen reden zijn om plekken als de treinstation of luchthavens te mijden vanwege de mogelijke dreiging. ‘We doen alles om een aanslag te voorkomen, maar we kunnen natuurlijk niets garanderen.’

Het dreigingsniveau voor een terreuraanslag in Nederland is op dit moment substantieel, het op een na hoogste niveau. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland ‘reëel’  is. Dat blijft zo, zolang er volgens Schoof geen concrete aanwijzingen zijn. Wel is het risico dat er daadwerkelijk een aanslag in Nederland plaatsheeft, toegenomen. Eerder adviseerde het ministerie van Defensie militairen al om voorlopig niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen.

Metro

De Franse president François Hollande maakte bekend dat het land ‘preventieve maatregelen’ heeft genomen tegen terreuraanslagen op ‘openbare plaatsen en in het vervoer’. Frankrijk is het eerste EU-land dat de Amerikanen is gevolgd bij bombardementen op IS-terroristen in Irak.

De premier van Irak, Haider al-Abadi, zei ‘geloofwaardige’ informatie te hebben dat IS aanslagen voorbereidt op het metrostelsel van Parijs en op de ondergrondse in de Verenigde Staten. De terroristen zouden de aanslagen plannen vanuit Irak. De Amerikaanse autoriteiten zeggen vooralsnog geen bewijs te hebben voor de waarschuwing van Al-Abadi.

Islamprediker

In Groot-Brittannië zijn vandaag negen verdachten van terrorisme gearresteerd. Onder hen is de radicale islamprediker Anjem Choudary, meldt Sky News. De negen mannen zijn vanochtend vroeg van hun bed gelicht, op verdenking van lidmaatschap van of steun geven aan een verboden organisatie.

Choudary is de oprichter van de oprichter van Islam4UK en daarna van European Islamic Front. Die organisaties willen dat Europa wordt geïslamiseerd. De radicale islamprediker is tot dusver binnen de wettelijke kaders gebleven, schrijft althans The Guardian.

Zijn naam kwam naar voren in het onderzoek naar de identiteit van de Britse jihadist die van onthoofdingen van onder anderen de Amerikaanse journalist James Foley wordt verdacht. De Britse regering besluit waarschijnlijk vrijdag om mee te doen aan bombardementen op doelen in Irak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.