buitenland

Zo roept IS moslims op tot moord van westerse burgers

Door Shari Deira - 22 september 2014

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft vooralsnog geen aanslagen gepleegd in het Westen, maar als het aan de organisatie zelf ligt, duurt dat niet lang meer. IS roept moslims op om zoveel mogelijk burgers te doden.

Er is een videoboodschap vrijgegeven met daarop vermoedelijk de stem van Abu Mohammed al-Adnani, een Syriër die zich heeft ontpopt tot woordvoerder van IS. De boodschap zou zo’n 42 minuten duren.

Ongelovigen

Adnani ging in de boodschap vooral tekeer tegen ‘de wraakzuchtige vuile Franse ongelovigen’, maar zegt ook dat andere Europese, Amerikaanse, Australische en Canadese ongelovigen moeten worden vermoord.

De IS-woordvoerder zegt dat ongelovigen uit landen die vechten tegen IS ‘op wat voor manier dan ook’ moeten worden gedood. ‘Vermoord de ongelovige of hij nou een burger of een militair is, voor hen geldt hetzelfde vonnis.’

Voor luisteraars die zich afvragen hoe zij precies te werk moeten gaan, geeft Adnani nog wat tips: ‘Sla hun hoofden in met stenen, of slacht hem met een mes, rijd hem aan met je auto, gooi hem naar beneden vanaf een hoge plek, laat hem stikken of vergiftig hem.’

Hij richt zich in het bijzonder tot Canada en Australië, want wat voor bedreiging vormt IS nu eenmaal tegen deze ‘verre plaatsen’? Adnani waarschuwt dat Amerikanen zich nergens veilig zullen voelen, ‘niet eens in jullie slaapkamers’.

Terreur

Onder meer de Australische regering heeft al laten weten dat het denkt dat de boodschap authentiek is en zegt de bedreigingen zeer serieus te nemen. In Sydney en Brisbane was vorige week nog grote antiterreuroperatie, omdat het gevaar bestond dat aanhangers van IS een aanslag zouden voorbereiden.

De Amerikaanse president Barack Obama wordt door Adnani ‘verachtelijk’ genoemd en een ‘pakezel van de Joden’. Ook zou hij met zijn beleid van luchtaanvallen in Irak nog ‘stommer’ zijn dan oud-president George W. Bush.

Abu Mohammed al-Adnani werd in augustus, samen met Said Arif van Al-Nusra, door de Verenigde Staten op de lijst gezet van Specially Designated Global Terrorists (pdf). Dat betekent dat tegoeden van de mannen in Amerika zijn bevroren en dat ze een reisverbod hebben.

De echte naam van Adnani is Taha Sobhy Falaha en hij is de enige Syriër in de top van IS. Anderen in de top van IS zijn afkomstig uit Irak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.