buitenland

Zorgen over gestolen Libische vliegtuigen vlak voor 9/11

Door Servaas van der Laan - 03 september 2014

Het zit veiligheidsdiensten niet lekker dat de islamitische militanten de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli hebben ingenomen. Wat zijn de extremisten met de geconfisqueerde vliegtuigen van plan?

Volgens de Amerikaanse conservatieve website The Washington Free Beaconvrezen veiligheidsdiensten een nieuwe aanslag op 11 september nu moslimmilitanten bezit hebben genomen van zeker elf passagiersvliegtuigen.

Burgeroorlog

Het bericht op Free Beacon kan moeilijk worden geverifieerd. Maar dat inlichtingendiensten zich zorgen maken, valt te begrijpen. Al weken rukken de islamitische milities van onder meer de Libische Dageraad en Ansar al Sharia op in het door burgeroorlog verscheurde land.

Afgelopen maand namen de islamisten hoofdstad Tripoli in na hevige gevechten met tribale groeperingen uit omliggende steden Zintan, Warshafan en Warfallah. Familieleden van deze groeperingen zijn in Tripoli nu hun leven niet zeker. Duizenden Libiërs blijven uit vrees voor de gewapende milities in hun huizen.

Internationale gevolgen

De ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor de rest van de wereld. De toestroom van illegale immigranten naar Europa is een rechtstreeks gevolg. Mensenhandel is een belangrijke inkomstenbron voor de Libische Dageraad en Ansar al Sharia dat banden heeft met Islamitische Staat.

Ook de Amerikanen kennen de gevolgen intussen maar al te goed. Twee jaar geleden kwamen de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie van zijn medewerkers om het leven bij een aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Dat was op 11 september. Het is niet gek dat de Amerikanen, nu vlak voor 11 september, een nieuwe aanslag vrezen. De diplomatieke post in Tripoli werd op 26 juli al verlaten. Ook dat gebouw is intussen ingenomen door Libische Dageraad. Op internet verschenen filmpjes van de extremisten die heerlijk in het diplomatieke zwembad van de Amerikanen aan het dobberen waren.

Luchthaven

Maar de militanten hebben het niet alleen voorzien op luxe optrekjes in de ambassadewijk van Tripoli. Ook de internationale luchthaven in de hoofdstad werd ingenomen. Zeker elf passagiersvliegtuigen van twee Libische luchtvaartmaatschappijen zouden hierbij zijn geconfisqueerd. Om de luchthaven van Benghazi wordt op dit moment gevochten.

Sommige toestellen raakten door de gevechten met andere milities zwaar beschadigd, maar anderen bleven ongedeerd. Het is niet precies duidelijk wie de luchthaven heeft ingenomen.

Gemaskerde Mannenbrigade

De Marokkaanse veiligheidsexpert Abderrahmane Mekkaoui zei op nieuwszender Al Jazeera dat de Gemaskerde Mannenbrigade het vliegveld heeft ingenomen. Deze aan Al-Qa’ida gelieerde brigade wordt geleid door de terrorist Mokhtar Belmokhtar die, ondanks meerdere doodverklaringen, zijn terreurdaden nog altijd aan het voortzetten is.

De Gemaskerde Mannenbrigade, die samenwerkt met de jihadisten uit Mali, was begin 2013 verantwoordelijk voor de gijzeling van tientallen werknemers van een gasbedrijf in het oosten van Algerije. De ‘bevrijdingsactie’ van het Algerijnse leger liep destijds uit op een bloedbad.

Het is niet duidelijk of het nu Libische Dageraad, de Gemaskerde Mannenbrigade of Ansar al Sharia is die de luchthaven van Tripoli heeft ingenomen. Het is hoe dan ook te hopen dat de extremisten de passagierstoestellen op 11 september niet aan het vliegen krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.