buitenland

Zorgen over lone wolves door luchtaanvallen in Syrië

Door Shari Deira - 24 september 2014

Nu de Verenigde Staten samen met Arabische landen IS proberen uit te schakelen met luchtaanvallen, zijn er nieuwe zorgen. De Amerikaanse overheid vreest dat de bombardementen zogenoemde lone wolves kunnen triggeren.

De Department of Homeland Security en de FBI hebben hun zorgen hierover uitgesproken. Wellicht zouden Amerikaanse radicalen een aanslag willen plegen in de Verenigde Staten.

Al-Qa’ida

Opzichzelfstaande gebeurtenissen zijn over het algemeen geen directe aanleidingen voor lone wolves om een aanslag te plegen, maar de luchtaanvallen in Syrië kunnen hieraan wel bijdragen. ‘Wij geloven dat deze aanvallen extremisme in Amerika zullen versterken,’ staat in een verklaring waarover Amerikaanse media berichten.

Homeland Security en de FBI denken dat aanslagen van georganiseerde terreurorganisaties als IS en Al-Qa’ida onwaarschijnlijker zijn, dan aanvallen door extremisten in de Verenigde Staten zelf. Voor de luchtaanvallen in Syrië riep IS moslims al op om burgers te doden.

Hoewel Homeland Security en de FBI denken dat de meeste geradicaliseerde moslims eerder zullen proberen af te reizen naar Irak en Syrië om zich aan te sluiten bij de jihad, kunnen zij ‘niet uitsluiten dat sommige extremisten in de Verenigde Staten, die alleen handelen of in kleine groepen, kleine aanslagen willen plegen zonder enige waarschuwing’.

‘Wij staan voor de grote uitdaging om plannen op te sporen voor terroristische aanslagen door individuen of kleine groepen die snel en onafhankelijk handelen, of in opdracht van buitenlandse groepen.’ Naar verwachting zijn er van tevoren weinig indicaties voor deze plannen.

Toch denken de veiligheidsorganisaties dat er ‘mogelijke aanwijzingen’ zijn, waarop iedereen kan letten. Zo kan iemand zich opeens duidelijk uitspreken voor geweld, plotseling een nieuwe levensstijl aannemen, veranderen van uiterlijk en zich afscheiden van zijn vaste vriendengroep en familie.

Propaganda

In de Verenigde Staten zijn al vaker terreuraanslagen gepleegd door mannen die waren geïnspireerd door Al-Qa’ida. Majoor Nidal Hassan, die op de militaire basis Fort Hood dertien mensen doodschoot, was geïnspireerd door propaganda van de overleden ronselaar van Al-Qa’ida Anwar al-Awlaki, meldt CNN.

Van de 247 Amerikaanse jihadisten die sinds de aanslagen van 11 september 2011 zijn veroordeeld had liefst een kwart propagandamateriaal van Awlaki in huis, of bekend dat hij hun inspiratiebron was of contact met hem hadden.

Het wordt bovendien steeds lastiger voor terroristen uit het buitenland om een aanslag in de Verenigde Staten te plegen. Stonden er voor 9/11 maar zestien personen op de zwarte lijst voor vluchten naar Amerika, inmiddels zijn dat er meer dan 40.000.

Ook zijn er meer organisaties die zich bezighouden met opsporen van extremisten met plannen voor aanslagen en is het budget voor inlichtingendiensten de afgelopen jaren flink toegenomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.