buitenland

Zorgt akkoord Oekraïne en rebellen nu echt voor einde geweld?

Door Tom Reijner - 20 september 2014

De pro-Russische separatisten en vertegenwoordigers van de Oekraïense en de Russische regering hebben vrijdag in Minsk urenlang met elkaar gesproken en een akkoord gesloten. Wat is er afgesproken?

De partijen zijn het onder meer eens geworden over een bufferzone van 30 kilometer. Artillerie wordt 15 kilometer aan weerszijden van de frontlinie weggehaald, zei Leonid Koetsjma, oud-president van Oekraïne, die bij de onderhandelingen betrokken is.

Mijnen

De zwaardere wapens zullen nog verder worden teruggetrokken zodat men niet meer in staat is elkaar te raken. Er mogen daarnaast geen mijnen meer worden gelegd.

Het is niet langer toegestaan dat gevechtsvliegtuigen van het Oekraïense leger boven het betwiste gebied vliegen. ‘Buitenlandse strijders’ – een verwijzing naar de vermoedelijke aanwezigheid van Russen – aan de kant van de separatisten mogen zich niet meer met het conflict bemoeien. OVSE-waarnemers gaan er op toezien dat het nieuwe akkoord daadwerkelijk wordt nageleefd.

Explosies

De maatregelen moeten worden gezien als een versterking van het op 5 september bereikte staakt-het-vuren, dat in de praktijk veelvuldig werd geschonden. De afgelopen week zetten nieuwe beschietingen het broze bestand verder onder druk.

De luchthaven van Donetsk – nog altijd een bolwerk van de separatisten – was het toneel van ontploffingen. Er vielen doden bij een bombardement op twee noordelijke wijken in de stad, waar voor de oorlog meer dan een miljoen inwoners woonden.

Intussen zijn er vanochtend berichten dat er flinke explosies te horen zijn in de stad. Er zou een munitiefabriek zijn geraakt en vernietigd. Boven Donetsk hangen grote rookwolken, meldt Russia Today. Rebellen beweren dat de fabriek is geraakt door mortiergranaten of raketten van het Oekraïense leger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.