buitenland

Aanval op Joodse activist in Jeruzalem, Tempelberg afgesloten

Door Tom Reijner - 30 oktober 2014

Een Israëlisch-Amerikaanse activist is woensdagavond zwaargewond geraakt bij een vermoedelijke liquidatiepoging. Er wordt gevreesd dat de spanningen in Jeruzalem door de aanslag verder toenemen. De Tempelberg is intussen volledig afgegrendeld.

Glick is volgens Jerusalem Post een prominente rechtse activist en woordvoerder van Israëlische groeperingen die het recht opeisen voor Joden om te bidden op de Tempelberg.

Arabisch accent

Wat het motief is voor de aanslag, waarbij Glick ernstige verwondingen opliep, is nog onduidelijk. Een lid van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu, Moshe Feiglin, zei tegenover de Israëlische radio getuige te zijn geweest van de aanval.

De schutter riep volgens hem eerst iets naar de activist, waarna hij, vanaf een motor, het vuur op hem opende. Volgens andere omstanders zou het gaan om een man met een Arabisch accent.

De Israëlische politie heeft de verdachte van de aanslag inmiddels doodgeschoten. Hij zou bij zijn huis in Oost-Jeruzalem het vuur hebben geopend op leden van een anti-terreurteam, waarna hij zelf werd gedood. Volgens Hamas-bronnen gaat het om een 32-jarige Palestijnse man die elf jaar in een Israëlische cel heeft gezeten. Hij zou twee jaar geleden zijn vrijgekomen, schrijft de NOS.

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, roept op tot kalmte in de stad. Hij is bang dat met het laatste incident het geweld in de stad verder wordt aangewakkerd. ‘Ik roep iedereen op om het recht niet in eigen hand te nemen.’

De Tempelberg is voorlopig niet meer toegankelijk voor moslims en Joden die er willen bidden. Voor de eerste keer sinds 1967 heeft Israël de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem volledig gesloten. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas is furieus en noemt de sluiting een ‘oorlogsverklaring’.

Heiligdom

De Tempelberg, een heuvel in het oosten van Jeruzalem, is voor moslims het op twee na belangrijkste heiligdom, na Mekka en Medina in Saoedi-Arabië. Op de Tempelberg staan twee islamitische heiligdommen: de Rotskoepel en de Al-Aqsa-moskee, die daar sinds de zevende eeuw staan.

Maar ook voor Joden is het een belangrijke, religieuze plek. Op de heuvel stond tot het jaar 70 na Christus de Joodse Tempel. Aan de westelijke zijde van Tempelberg ligt de Klaagmuur.

Glick, die zich hard maakt voor het recht voor Joden om te bidden op de heilige heuvel, sprak gisteravond op een bijeenkomst onder de naam ‘Israël keert terug op de Tempel’. Er zijn steeds meer bezoeken van orthodoxe joden, onder wie politici. Volgens Palestijnse leiders wordt het geweld gevoed door de ‘voortdurende mislukte vredespogingen’, en doordat de orthodoxe joden worden gedoogd op de Tempelberg.

Onrustig

Het is al maanden onrustig in Jeruzalem. Vorige week werd een aanslag gepleegd door een 21-jarige Palestijn, die met zijn auto inreed op een groep burgers bij een tramhalte. Daarbij kwam een drie maanden oude baby om het leven. Later overleed een aangereden vrouw aan haar verwondingen in het ziekenhuis. De terrorist werd door Hamas en de Islamitische Jihad ogenblikkelijk als held bestempeld.

Voor die daad was het ook al raak in Jeruzalem. Israëlische veiligheidsdiensten en trams werden bekogeld door Palestijnen met stenen. Netanyahu stuurde daarom honderden agenten naar Palestijnse wijken in de stad.

Hamas waarschuwde dat de ontwikkelingen in Jeruzalem aanleiding kunnen zijn voor de volgende ‘Palestijnse (derde) intifada in Jeruzalem’, meldt Jerusalem Post. Na de meest recente aanval is het aantal patrouillerende politieagenten verder opgeschroefd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.