buitenland

Biden zegt sorry voor IS-opmerking: dit is er aan de hand

Door Tom Reijner - 06 oktober 2014

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft zijn excuses aangeboden aan de kroonprins van Abu Dhabi voor zijn opmerkingen over Arabische steun aan Islamitische Staat (IS).

Dat schrijft de BBC.

Turkije en Arabische landen als de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië dragen een grote verantwoordelijkheid in de opkomst van de terreurbeweging in het Midden-Oosten, zei de Amerikaanse vicepresident tijdens een toespraak tot studenten van de Kennedy School in Harvard.

In hun wens om de Syrische president Bashar al-Assad van de troon te stoten, hebben zij de terroristen en andere radicaalislamitische groepen gesteund met ‘miljarden dollars en heel veel wapens’.

De Verenigde Staten treffen volgens Biden geen blaam, want zij steunen enkel de ‘gematigde oppositie’ in Syrië, die anders dan de IS-terroristen geen vuist kan maken tegen het Syrische bewind.

Grootste probleem

‘Onze bondgenoten in de regio waren ons grootste probleem in Syrië, zei Biden. Maar de Arabische bondgenoten zijn nu erg belangrijk bij de bestrijding van IS.

Tien van hen, onder wie ook de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië voeren, samen met de Amerikanen, luchtaanvallen uit op IS. De terreurbeweging controleert een aanzienlijk deel van Syrië en Irak. De Verenigde Staten hopen erop dat met de deelname van regionale partners de terreurorganisatie kan worden verslagen.

Door het stof

Biden heeft Mohamed bin Zayed Al Nahyan, de kroonprins van Abu Dhabi (een van de emiraten) zijn excuses aangeboden, nadat de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten om opheldering hadden gevraagd.

Zijn opmerkingen waren ‘verbazingwekkend en negeren de rol die de Emiraten spelen bij de strijd tegen extremisme en terrorisme, zei minister van Buitenlandse Zaken Anwar Mohammed Gargash.

Volgens Biden was het allemaal nooit zijn bedoeling: ‘Ik heb nooit willen suggereren dat uw land IS, Al-Qa’ida of andere extremistische groepen heeft gesteund of gefaciliteerd in Syrië.’

Het was niet de eerste keer de afgelopen dagen dat de rechterhand van president Barack Obama door het stof moest. Eerder zei hij ook sorry tegen Turkije.

President Recep Tayyip Erdogan reageerde namelijk als door een hond gebeten toen hij hoorde van de opmerkingen van Biden. ‘Als meneer Biden zulke taal gebruikt, is hij iemand die voor mij tot het verleden behoort,’ zei de president woedend.

Machtig leger

De steun van Turkije bij de militaire campagne tegen het terreurleger van IS, is voor de Amerikanen erg belangrijk. Turkije ziet zichzelf als een regionale grootmacht en heeft een machtig leger.

Bovendien ligt het land erg strategisch: gevechtsvliegtuigen kunnen opstijgen vanaf Turkse luchtmachtbases en zonder ver te vliegen doelen in het noorden van Syrië en Irak bestoken.

Turkije heeft een lange grens met beide landen. Koerdische strijders en IS vechten op dit moment een felle strijd uit om het Koerdische Kobane (in het Arabisch: Ayn al-Arab) in Noord-Syrië.  Die stad ligt dicht bij de grens met Turkije. Ankara heeft tanks gestuurd naar de grens, maar de autoriteiten twijfelen nog altijd of zij militair gaan deelnemen aan de anti-IS-coalitie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.