buitenland

Brussel: Hongaarse internettaks deel van ‘verontrustend patroon’

Door Elif Isitman - 28 oktober 2014

Brussel vindt het plan van Hongarije om een heffing op internetgebruik in te voeren ‘een verschrikkelijk idee’.

Volgens de Europese Commissie gaat het idee niet werken. Ook de Europese fractie van D66 vindt het een slecht plan. Vorige week werd bekend dat Hongarije een internettaks wil gaan invoeren op datagebruik. Het land wil daarmee zijn inkomsten vergroten. Brussel reageert fel op het plan.

Vrijheid

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes (portefeuillehouder Digitale Agenda) zei dinsdag dat de belasting een stap is om de vrijheid in Hongarije in te perken. Zij sprak vorige week al haar onvrede uit over de Hongaarse heffing. Ze zegt dat Hongaren door de belasting op datagebruik van het internet verdreven worden.

Volgens de Europese Commissie maakt de internetbelasting deel uit van een ‘verontrustend patroon’. Kroes refereert daarmee naar eerdere stappen van de regering Orbán, waaronder de Hongaarse mediawet, die voor opschudding in Brussel zorgden omdat zij antidemocratisch zouden zijn.

Protest

De regering van de Hongaarse premier Viktor Orban wil met de heffing op datagebruik de inkomsten van Hongarije vergroten. Het plan leidt tot hevig protest vanuit de Hongaarse bevolking. Een georganiseerd protest in het centrum Boedapest op zondagavond trok duizenden Hongaren. Zij hielden tijdens de demonstratie hun mobiele telefoon omhoog uit symbolisch protest tegen de internetbelasting.

De demonstratie werd georganiseerd door een Facebook-groep met meer dan 210.000 leden. Kroes riep op Twitter op deel te nemen aan de betoging.

Orbán wil bij internetproviders per gigabyte 150 forint (ongeveer 49 eurocent) gaan heffen. Verwacht wordt dat de providers de kosten zullen doorberekenen aan consumenten. De Hongaarse regering verwacht met de heffing zo’n 20 miljard forint aan inkomsten te genereren.

Internetmarkt

D66-Europarlementariërs Sophie in ’t Veld en Marietje Schaake hebben vragen gesteld aan de Europese Commissie over het ‘ontzettend slechte’ voorstel van Hongarije. Zij zijn bang dat de belasting investeerders zal afschrikken en het voor lagere inkomens te duur zal worden om te internetten.

Schaake benadrukt dat Hongarije als eerste land met een dergelijke heffing de Europese internetmarkt zou kunnen verstoren: ‘Hongarije mag het creëren van een digitale internetmarkt, die we in Europa zo hard nodig hebben, niet tegenhouden.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.