buitenland

Cameron: alle middelen inzetten om IS te vernietigen

Door Servaas van der Laan - 04 oktober 2014

Groot-Brittannië gaat alle middelen inzetten om de moordenaars van Allan Henning tot de allerlaatste man op te sporen en te berechten. De moord op de Britse taxichauffeur heeft de Britse premier David Cameron gesterkt in het idee dat IS een organisatie is waarmee op alle mogelijke manieren korte metten mee moet worden gemaakt.

‘De moord op Allan Henning is verschrikkelijk, gevoelloos en onvergefelijk,’ zei Cameron zaterdag in een reactie op de onthoofding.

Als land moeten we, samen met onze bondgenoten, er alles aan doen om deze organisatie te verslaan, daar in de regio, maar ook hier bij ons thuis.’

Opjagen

Cameron liet er geen twijfel over bestaan dat de moordenaars van Henning tot de allerlaatste man zullen worden opgejaagd en voor het gerecht zullen worden gebracht. ‘We moeten er alles aan doen om de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn op te jagen en te vinden’.

Het bestrijden van IS bestaat volgens Cameron niet alleen uit het verslaan van de terroristen in Syrië en Irak. Ook de propaganda zal moeten worden bestreden. ‘Of het nou gaat om het uit de lucht halen van die haatvideo’s, het stoppen van de haatpredikers, of het vervolgen van personen die terrorisme verheerlijken, we zullen alles wat we kunnen doen ook gaan doen.’

Haast

Cameron had zaterdag overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken, de veiligheidsdiensten en het leger over de situatie. De Britten zullen, samen met de Amerikanen en andere bondgenoten, snel een manier moeten vinden om de gijzelaars te bevrijden.

Aan het einde van de onthoofdingsvideo van Henning werd het gezicht van de Amerikaanse oud-militair Peter Kassig getoond. Als de bombardementen doorgaan, zal hij de volgende zijn.

Obama

Ook de Amerikaanse president Barack Obama sprak zich zaterdag uit over de executie van Henning. ‘Mr. Henning hielp mee om de levens van Syriërs te verbeteren. Zijn dood is dan ook een groot verlies voor hen, voor zijn familie en de inwoners van Groot-Brittannië,’ zei Obama. De president beloofde dat Amerika en Groot-Brittannië de verantwoordelijken voor de moord op Henning, Jim Foley, Steven Sotloff en David Haines voor de rechtbank zullen brengen.

De voormalige Britse legerchef Lord Dannat zei tegen BBC Radio 4 er geen twijfel over te hebben dat IS zal worden ‘vernietigd’ en ‘vernederd’. ‘Ik weet niet wat onze overheid tot nu toe heeft gedaan. Maar ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat deze zogenaamde Islamitische Staat en deze ISIL-strijders onkruid vormen dat zal moeten worden bestreden en vernietigd’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.