buitenland

De spanning rond de Koerdische stad Kobani loopt verder op

Door Elif Isitman - 06 oktober 2014

Terroristen van de Islamitische Staat (IS) rukken op om de grensstad Kobani in beslag te nemen, en het lijkt erop dat ze dat gaat lukken. De strijd om de Koerdische stad is in volle gang.

De druk op de Koerdische stad Kobani (in het Arabisch: Ayn al-Arab) in Syrië neemt toe. De grensplaats ligt al bijna drie weken onder vuur en werd de afgelopen dagen omsingeld door terroristen van IS, die omliggende dorpen binnenvielen en zo een opmars maakten richting de stad.

IS probeert de stad in te nemen in een poging greep te krijgen op een groter deel van de grens tussen Turkije en Syrië. Er zijn intussen meer dan 186.000 vluchtelingen de grens overgestoken naar Turkije uit angst voor IS.

Vlag

Maandagmiddag komen er berichten binnen dat Reuters beelden heeft waarop te zien is dat IS-terroristen hun vlag boven Kobani hijsen.

Deze berichten worden niet bevestigd. Journaliste Jenan Moussa, die via Twitter live verslag doet van de gebeurtenissen in Kobani, meldt echter wel dat IS ‘vastberaden lijkt’ om maandag Kobani binnen te vallen.

Zelfmoordaanslag

Zondagavond was er in Kobani een zelfmoordaanslag op terroristen van IS. Volgens Al Jazeera ging het om een Koerdische vrouw die zichzelf op een IS-basis in het oosten van Kobani opblies, met de dood van een onbekend aantal IS-terroristen tot gevolg.

Dát er doden zijn gevallen is echter een zekerheid, bevestigt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten aan de internationale omroep. Het Observatorium houdt de dodenaantallen nauwlettend in de gaten en baseert zich op lokale bronnen. Dit is de eerste keer dat een vrouwelijke Koerdische strijder een tactiek gebruikt die juist kenmerkend is voor IS zelf, zegt het Observatorium.

Luchtaanvallen

Het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat de grensstad in handen valt van IS. Dit zegt Idriss Nassan, een Koerdische afgevaardigde in Kobani, tegen BBC.

In een interview met AFP geeft hij verder aan dat de terroristen van IS zich op een kilometer van Kobani bevinden en dat de luchtaanvallen van de internationale coalitie op zichzelf niet genoeg zijn om ze te stoppen.

‘De aanvallen helpen wel, maar we hebben zwaarder geschut nodig, gepantserde voertuigen, kanonnen en raketten,’ vertelt de Koerdische bewindsman tegenover de Franse persdienst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.