buitenland

Dit zegt bestuurder sneeuwschuiver over crash met Total-topman

Door Tom Reijner - 22 oktober 2014

De bestuurder van de sneeuwschuiver, die in Moskou tegen de privéjet van Christophe de Margerie (63) knalde, heeft zijn versie van het verhaal verteld.

De zestigjarige Vladimir Martynenkov zit intussen vast in een politiecel. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar hem vanwege de dood van De Margerie.

Landingsbaan

Op de Russische tv-zender Channel One vertelt de Rus dat hij helemaal niet in de gaten had dat hij op de landingsbaan van het vliegveld Vnoekovo was beland. Het weer was erg slecht.

Hij zou zijn verdwaald en zag en hoorde niet dat het vliegtuig van de Total-topman klaar was om te vertrekken. Naar eigen zeggen overstemde het lawaai van zijn voertuig het geluid van het vliegtuig. ‘Ik zag niet eens de lichten van het toestel,’ vertelt Martynenkov, ‘Ik zag helemaal niets en toen gebeurde de crash.’

De sneeuw kan nauwelijks een rol hebben gespeeld, schrijft de BBC. Want hoewel het recentelijk had gesneeuwd in de Russische hoofdstad, lag er maar een dun laagje toen de privéjet in botsing kwam met de sneeuwschuiver en daardoor in brand vloog. Naast de zakenman kwamen nog drie inzittenden om het leven.

Alcohol

Was hij dan dronken, zoals Russische onderzoekers na de crash beweerden? Nee, zegt zijn familie met klem. ‘Mijn cliënt heeft een chronische hartziekte, waardoor hij niet drinkt,’ laat zijn advocaat Alexander Karabanov weten.

De Russische onderzoekscommissie zei dinsdag in een verklaring dat het ‘nu al vaststaat dat de bestuurder van de sneeuwschuiver hevig onder invloed was van alcohol’.

De autoriteiten doen nog verder onderzoek naar het ongeluk. Naast de dronkenschap van de bestuurder worden eventuele fouten van de luchtverkeersleiding en de ‘slechte weersomstandigheden’ tijdens het opstijgen onder de loep genomen. Ook onderzoekers uit Frankrijk nemen deel aan het onderzoek.

Sancties

De Margerie, die sinds 1974 werkzaam was en vanaf 2010 de leiding had bij het Franse oliebedrijf, was een verklaard tegenstander van de EU-sancties tegen Rusland, omdat die het Kremlin volgens hem eerder dichter bij China zullen brengen.

Total heeft zelf ook flinke belangen bij een goede handelsrelatie met Rusland: het land is een van de grootste buitenlandse investeerders. Het bedrijf wil de productie in het land in 2020 hebben verdubbeld.

Patrick Pouyanné is benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter van Total.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.