buitenland

Egypte pakt de nationaliteit van 800 Palestijnen af

Door Elif Isitman - 29 oktober 2014

De Egyptische regering heeft de nationaliteit van 800 Palestijnen ingetrokken omdat zij gelieerd zijn aan terreurorganisatie Hamas.

Dit schrijft de Egyptische krant Egypt Independent woensdag.

Morsi

De nationaliteiten werden ongedaan gemaakt door een speciale onderzoekscommissie die gevormd werd door het Egyptische kabinet. De personen van wie de nationaliteit is ingetrokken verkregen allemaal hun burgerschap onder het regime van voormalig president Mohammed Morsi.

Volgens bronnen binnen de Egyptische veiligheidsdiensten verkregen alle 800 personen hun nationaliteit op illegale wijze.

Hamas

Een van de personen wiens nationaliteit is ingetrokken is Mahmoud al-Zahar, een belangrijke Hamas-leider in Gaza. Anderen worden nu nog nader onderzocht door de Egyptische veiligheidsdiensten om te bepalen of zij ook gelinkt zijn aan terreurgroepen die aanvallen tegen Egypte hebben uitgevoerd.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi vroeg de onderzoekscommissie om een gedetailleerd rapport waarin de nationaliteiten van ongeveer 13.000 Palestijnen onder de loep werden genomen. Hij wilde weten of zij op enige manier gelieerd waren aan terreurgroepen.

Egypte voert verder enkele rechtszaken tegen Palestijnen die betrokken zouden zijn bij aanvallen op Egyptische politie-eenheden tijdens de Arabische Lente in 2011. Oud-president Morsi van de Moslimbroederschap kon dankzij deze aanvallen uit de gevangenis ontsnappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.