buitenland

FBI vraagt hulp publiek: wie is deze Engelstalige IS-terrorist?

Door Tom Reijner - 07 oktober 2014

Op de website van de Amerikaanse veiligheidsdienst is een stukje van een executiefilm te zien, met de vraag of er mensen zijn die informatie hebben over de jihadist met een Noord-Amerikaans accent.

In september dook een propagandafilm van Islamitische Staat (IS). Daarop is te zien hoe leden van de terreurbeweging een groep Syrische soldaten lijkt te executeren.

Masker

Een van de vermoedelijke beulen is een gemaskerde man, die eerst klassiek Arabisch spreekt, maar later overschakelt op Engels met een Noord-Amerikaans accent, schrijft CNN dinsdag.

Volgens de Engelstalige jihadist graven de mannen, waarvan hij claimt dat het militairen zijn van het Syrische leger, de kuilen voor hun eigen dood. Even later is te zien hoe de vermoedelijke beulen hun pistool richten op de ‘militairen’ en hen doodschieten. De FBI probeert nu uit alle macht uit te vinden wie deze terrorist is.

Oorlogsmisdaad

Daarom heeft de Amerikaanse veiligheidsdienst het publiek gevraagd om hulp. Op de website is een stukje van de executiefilm – zonder de gruwelijke details – te zien, met de vraag of iemand meer van de identiteit van deze jihadist weet.

‘We hopen dat iemand dit individu herkent en ons meer informatie kan geven,’ zegt Michael Steinbach, die betrokken is bij de anti-terreurafdeling van de FBI. Mensen zouden hem kunnen herkennen aan zijn stem of zijn houding. Alle informatie is welkom.

Het kan zowel gaan om een Arabier die is opgeleid in het Westen als om een Canadees of een Amerikaan. Als de man de laatstgenoemde identiteit heeft, zou dat de eerste keer zijn dat een Amerikaan jihadist op camera toegeeft een oorlogsmisdaad te hebben gepleegd, zegt een terreurexpert van CNN.

Er zouden zo’n 100 Amerikanen aan de zijde van IS vechten in Syrië en Irak, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse John Kerry vorige maand tegenover MSNBC. ‘We hebben zo’n honderd strijders uit Amerika. Ze hebben paspoorten. Ze kunnen weer terugkeren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.