buitenland

Geruchten over chemische aanval van IS bij Kobani

Door Elif Isitman - 22 oktober 2014

Er gaan geruchten dat Islamitische Staat (IS) dinsdagavond een chemische aanval heeft uitgevoerd op Koerdische burgers in Kobani. De geruchten zijn tot dusver onbevestigd.

Dit zeggen verschillende bronnen in de stad bij de Turks-Syrische grens. Er wordt al langer gedacht dat zowel Syrië als Irak chemische wapens hebben, en de internationale coalitie tegen IS vreest dat deze in handen zullen vallen van de terroristen.

Ademhalingsproblemen

Een aantal Koerdische burgers heeft zich gemeld met vreemde symptomen. De artsen in het gebied hebben niet de juiste apparatuur om te kunnen vaststellen of de klachten van de Koerden hiermee te maken hebben.

Volgens de International Business Times hadden de patiënten in het gebied ademhalingsproblemen, brandblaren, tranende ogen en opgezwollen lippen. De patiënten worden naar Suruc, een Turkse stad net over de grens bij Kobani, gestuurd voor verder onderzoek.

In Kobani aanwezige journalisten spraken met de behandelende artsen. Zij zeggen dat het belangrijk is om te wachten tot er een definitieve diagnose is gesteld voordat er verdere conclusies worden getrokken over eventueel chemisch wapenbezit van IS.

Geruchten

Vorige week gingen er al geruchten dat IS chemische wapens zou hebben, toen een aantal Koerdische strijders blaren op hun lichaam begonnen te krijgen.

Waar IS de wapens vandaan zou hebben is onduidelijk. De terroristen zouden ze bijvoorbeeld uit een geheime Syrische voorraad kunnen hebben buitgemaakt.

De laatste dagen viel IS de Koerden opnieuw aan, nadat Turkije bekendmaakte dat het de grens zou openstellen voor het Iraaks Koerdische leger Peshmerga, dat Koerden in Kobani wil versterken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.