buitenland

Heeft minister Koenders wél ‘indicaties’ van Turkse steun aan IS?

Door Servaas van der Laan - 18 oktober 2014

Een Turkse hoofdofficier van Justitie heeft bevestigd dat Turkije wapens levert aan terroristen van Islamitische Staat (IS). Gaat een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Turkije nu wel om opheldering vragen?

De Turkse oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu zegt over verklaringen te beschikken van de hoofdofficier van justitie in Adana waarin wapenleveranties aan Islamitische Staat (IS) worden bevestigd. Ook de vrachtwagenchauffeurs, die de wapens zouden hebben vervoerd, zetten hun handtekening onder de verklaring.

Bewijs

‘Wil je bewijs Ahmet Davutoglu? Hier heb je het bewijs,’ zei Kılıçdaroğlu tijdens een vergadering van zijn CHP-fractie in het Turkse parlementsgebouw. De verhalen over Turkse steun aan soennitische strijders zijn hardnekkig. Maar volgens premier Davutoglu is er helemaal geen bewijs. Turken die de verhalen de wereld in zouden helpen, noemde hij eerder ‘landverraders’.

‘Geachte Ahmet Davutoğlu, wie pleegt hier nu landverraad? We sturen vrachtwagens met humanitaire hulp, maar de Turkmenen zeggen dat ze niets hebben gekregen,’ riep de oppositieleider. De beelden van die toespraak zijn offline gehaald door de Turkse overheid.

Geen indicaties

Nederland heeft Turkije nooit om opheldering gevraagd over de mogelijke steun aan IS. Eerder zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) geen indicaties te hebben van Turkse steun aan jihadisten. Ook een rapport, waarin wordt beschreven hoe Turkije de grenzen openhoudt voor extremisten, bracht het kabinet niet op andere gedachten. En een motie van CDA en SP, waarin het kabinet wordt gevraagd om zich in te spannen voor een internationaal onderzoek, werd eveneens afgewezen. Timmermans bleef, tot op zijn allerlaatste dag op de Apenrots, beweren dat er niets aan de hand is.

De partijen CDA, SP, PVV, ChristenUnie, SGP, Partij voor de Dieren en Groep Bontes/Van Klaveren willen nu van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders (PvdA), weten of Nederland de Turkse steun aan IS nog steeds afdoet als een indianenverhaal. ‘Blijft u zelfs met deze bewijzen volhouden niet over ‘indicaties’ te beschikken over steun van Turkije aan jihadisten in Syrië en Irak? Zo ja, waarom?’ vragen de Tweede Kamerfracties aan de minister.

Onderzoek

De partijen willen dat er een internationaal onderzoek komt naar de situatie in de Turkse grensgebieden met Syrië en Irak. Nederland heeft nooit aangedrongen op een dergelijk onderzoek, maar moet dit wel doen, vinden de oppositiepartijen.

Intussen zegt Turkije de internationale coalitie tegen IS te steunen, maar tot echt concrete daden leidde dit vooralsnog niet. Wel praat het land met Amerika over het gebruik van militaire bases voor luchtaanvallen. Ook zou Turkije ‘gematigde rebellen’ gaan trainen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.