buitenland

Hoe de Amerikanen zich steeds meer zorgen maken over ebola

Door Tom Reijner - 17 oktober 2014

Hoewel de Amerikaanse president Barack Obama verpleegkundigen heeft geknuffeld vanwege hun inzet voor patiënten met het ebola-virus –‘ ik voelde mij comfortabel genoeg om dat te doen’ – neemt de angst voor het virus in de Verenigde Staten steeds meer toe.

De president heeft, voor de bestrijding van ebola, een speciale topman benoemd. Ron Klain, een naaste medewerker van vicepresident  Joe Biden, wordt de ‘ebola-tsaar’, meldt CNN vrijdag.

Hij moet ervoor zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt in Amerika, nadat twee verpleegsters besmet raakten. Zij waren in aanraking gekomen met Thomas Eric Duncan (42), een Liberiaan die een vlucht naar de Verenigde Staten nam en de ziekte bleek te hebben. Hij overleed eerder deze maand in een ziekenhuis in Dallas, Texas.

De tweede besmette verpleegkundige bleek, voordat er ebola bij haar werd vastgesteld, nog een vliegreis te hebben gemaakt. Uit voorzorg zijn alle 132 medepassagiers gecontroleerd. Het vliegtuig werd grondig schoongemaakt.

Nerveus

De Amerikaanse autoriteiten en media maken zich zorgen over ebola. Het virus zorgt op steeds meer plekken voor nervositeit. Een vrouw die begon over te geven in de omgeving rond het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington, en aangaf onlangs in Afrika te zijn geweest, werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht.

En dat niet alleen: een groot gedeelte van het parkeerterrein bij het ministerie van Defensie in Washington, werd afgesloten. Ook een toegangsdeur tot het vijfhoekige gebouw ging op slot. Uit de woorden van een overheidsfunctionaris viel op te maken dat het allemaal wel meevalt. Toch wilden de autoriteiten elk risico uitsluiten en wordt onderzocht of de Afrika-bewering van de vrouw inderdaad serieus moet worden genomen, schrijft The Wall Street Journal.

Cruiseschip

Ook een ander bericht zorgde vandaag voor ongerust reacties. Een medewerker van het ziekenhuis in Texas waar ebola is geconstateerd, zou in contact zijn gekomen met het virus en nu van een vakantie genieten.

Het probleem is alleen dat de ziekenhuismedewerker zich op een cruiseschip bevindt, meldt The New York Times vandaag op basis van overheidsinformatie. De medewerker en zijn of haar reispartner, zijn op eigen initiatief geïsoleerd in hun hut.

Het schip zou in de wateren van het Midden-Amerikaanse land Belize varen. De Amerikaanse autoriteiten wijzen erop dat ook hier het risico op ebola erg klein is. Volgens The Wall Street Journal mocht de reiziger van de autoriteiten van Belize het schip niet verlaten, maar zou zij geen symptomen van ebola vertonen. Het schip is onderweg naar Amerika.

Reisverbod

Intussen groeit in de Verenigde Staten de roep om een reisverbod voor landen waar ebola heerst. Een aantal Republikeinse Congresleden vindt dat reizigers uit landen als Sierra Leone, Guinee en Liberia tijdelijk niet moeten worden toegelaten.

Bij de passagiers op Amerikaanse luchthavens wordt de temperatuur gemeten. Als zij een temperatuur hebben van 38,6 graden of hoger, worden de passagiers uitgebreider onderzocht. Als daar aanleiding toe is, zullen zij in quarantaine worden gezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.