buitenland

Hoeveel jihadisten vertrekken eigenlijk naar Irak en Syrië?

Door Elif Isitman - 31 oktober 2014

Jihadisten uit westerse landen vertrekken op massale schaal naar Syrië en Irak om mee te vechten met de Islamitische Staat (IS).

Dit blijkt uit een rapport van de VN Veiligheidsraad dat in handen is gekomen van The Guardian.

Jihadisten

Het rapport vermeldt ook dat jihadisten uit landen komen die niet eerder terroristen ‘leverden’ aan internationale conflicten. Het rapport is afkomstig van een commissie binnen de Veiligheidsraad die Al-Qaeda in de gaten houdt.

Volgens de VN zijn er inmiddels 15.000 jihadisten vertrokken naar Syrië en Irak. Ze komen uit meer dan 80 verschillende landen. Hier zitten ook landen bij die niet eerder te maken hebben gehad met terreurdreigingen van groepen als Al-Qaeda.

Relevantie

IS was een vertakking van Al-Qaeda maar werd eerder door een ideologisch conflict uit de organisatie verwijderd. Ayman al-Zawahiri, de leider van Al-Qaeda moet nu volgens het VN-rapport met IS concurreren om ‘relevantie’.

De cijfers die het rapport openbaart zijn schokkend. Volgens het rapport zijn de aantallen ‘nu vele malen groter dan de cumulatieve aantallen van buitenlandse terroristen van tussen 1990 en 2010’. Het aantal jihadstrijders dat naar conflictgebieden trekt blijft groeien.

De landen die in het rapport genoemd worden lopen uiteen. Er staan landen bij die nooit eerder geassocieerd werden met menselijke bijdragen aan terroristische bewegingen. Voorbeelden hiervan zijn Chili en de Malediven.

Overlopen

Al-Qaeda loopt leeg en IS stroomt vol. Het rapport noemt IS een ‘splintergroep’ van moederorganisatie Al-Qaeda. Er wordt dan ook geconcludeerd dat veel jihadisten van Al-Qaeda naar IS overlopen. IS wordt hierbij gekwalificeerd als een ‘nog machtigere organisatie’ dan Al-Qaeda.

De terreurbeweging IS neigt volgens het rapport minder naar aanslagen buiten de eigen grenzen. ‘Grensoverschrijdende aanvallen zijn in de minderheid’, zegt het rapport. Een ander probleem is wel dat steeds meer ervaren jihadstrijders terugkeren uit Syrië en Irak en dat landen hier rekening mee moeten houden.

IS heeft nu een gebied in handen met meer vijf tot zes miljoen inwoners en haalt dagelijks ongeveer een miljoen dollar binnen met de illegale smokkel van olie. Daarnaast heeft de terreurgroep volgens het rapport ongeveer 45 miljoen dollar verdiend aan ontvoeringen voor losgeld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.