buitenland

Lefgozer van Google springt stiekem wereldhoogterecord aan flarden

Door Servaas van der Laan - 25 oktober 2014

De hele wereld moest meekijken toen een vliegende reclamebord van Red Bull zich twee jaar geleden vanaf bijna 39 kilometer hoogte naar beneden liet vallen. Google-topman Alan Eustace verbrak dat record vrijdag stiekem even.

Nog geen 4,5 minuut duurde de val vanaf ruim 40 kilometer hoogte die lefgozer Eustace vrijdag uitvoerde. Niet gek dus dat de sprong lang niet door iedereen werd opgemerkt. Hoe anders was het twee jaar geleden toen 8 miljoen mensen meekeken hoe Felix Baumgartner ter aarde stortte.

Zwarte gat

Toch deed Eustace vrijdag iets dat nooit eerder door een mens was gedaan. Hij liet zich vallen vanaf 40 kilometer hoogte. Hij bereikte tijdens zijn val een snelheid van ruim 1.300 kilometer per uur. ‘Het was geweldig’, zei Eustace na afloop tegen de New York Times. ‘Ik kon het zwarte gat van de ruimte zien, maar ook de lagen van de atmosfeer. Dat had ik nooit eerder gezien,’ zei de Amerikaan enthousiast.

Het is wachten tot de volgende waaghals dit record weer gaat verbreken, zegt Joris Melkert, docent Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU in Delft. ‘Het kan natuurlijk altijd nóg hoger en sneller. Op een gegeven moment heb je alleen wel iets met een straalmotor nodig om hoger te komen, dat haalt een heliumballon niet meer’.

Veel lef

Want veel meer dan een hoge dosis lef en een ruimtepak is er volgens Melkert niet nodig voor een sprong vanaf dergelijke hoogte. Een val met een snelheid van ruim 1300 kilometer per uur door de geluidsbarrière is in principe niet schadelijk voor het menselijk lichaam.

‘De skydiver moet alleen zorgen voor een ruimtepak met zuurstof- en druktoevoer. Op 40 kilometer hoogte, het startpunt van de sprong, kunnen mensen immers niet overleven. Officieel is de grens met de ruimte vastgesteld op 100 kilometer, maar op 40 kilometer is er ook al nauwelijks nog sprake van atmosfeer’.

Droom

Ook maakt het niet uit welke houding de waaghals aanneemt als hij zich laat vallen. ‘Door de ijle lucht is er zo weinig weerstand dat je automatisch recht naar beneden valt. Pas op het laatste stuk kun je met behulp van arm- of beenbewegingen je richting aanpassen,’ zegt Melkert.

Volgens Skydive-instructeur Gerben Boogaard bereikt een normale skydiver een snelheid van maximaal 300 kilometer per uur. Velen zullen dan ook met jaloezie de sprong van Eustace terugkijken: ‘Wat Eustace gedaan heeft, is de droom van iedere skydiver. Hoe hoger, hoe beter.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.