buitenland

Leverde de Turkse regering inderdaad wapens aan IS?

Door Tom Reijner - 17 oktober 2014

Verschillende Kamerleden willen opheldering van minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders (PvdA). Was NAVO-lidstaat Turkije betrokken bij wapenleveranties aan IS, zoals onlangs werd beweerd door de Turkse oppositieleider?

Kemal Kılıçdaroğlu zei deze week onomwonden dat de regering steun geeft aan Islamitische Staat (IS) en andere terreurorganisaties, schreef onder meer het Turkse persbureau Dogan. De seculiere oppositieleider zei daarvoor bewijs te hebben.

Documenten

Hij toonde documenten die volgens hem bewijzen dat de AKP, de islamistische partij van president Recep Tayyip Erdogan,  wapens levert aan IS, meldde ook Zaman Vandaag.

De verklaringen zouden afkomstig zijn van de hoofdofficier van justitie in Adana, een stad in het zuiden van NAVO-lidstaat Turkije en van vrachtwagenchauffeurs die de wapens naar de terreurbeweging in Irak en Syrië zouden hebben gebracht.

Kılıçdaroğlu: ‘De hele wereld weet dat ze IS steunen. Wil je bewijs, Ahmet Davutoğlu (de premier van Turkije)? Hier heb je bewijs (…). Je zei:  “Als je geen bewijs levert, ben je een landverrader”. Geachte Ahmet Davutoğlu, wie pleegt hier nu landverraad?! “We sturen vrachtwagens met humanitaire hulp” [naar Iraakse Turkmenen], zeiden ze. Maar..”Wij hebben niets gekregen,” zeggen de Turkmenen.’

Deal

De beweringen van Kılıçdaroğlu zijn ook doorgedrongen tot de Nederlandse politiek. Zeven partijen in de Tweede Kamer (CDA, SP, PVV, SGP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Groep Bontes/Van Klaveren) stellen vragen aan de kersverse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders (PvdA).

De fracties willen weten of de minister bekend is met de beweringen van de Turkse politicus en hoe hij de getoonde schriftelijke verklaringen beoordeelt. En willen zij weten, klopt de berichtgeving dat Turkije een deal met IS gesloten heeft waarbij 180 terroristen zijn vrijgelaten in ruil voor het door IS gevangen genomen personeel van het Turkse consulaat in Mosul?

Olie

Volgens de oppositieleider bewijzen de ‘IS-rekruteringscellen‘ in Turkse steden als Gaziantep en Ankara ook dat de AKP-regering ‘openlijk’ de terreurbeweging steunt. Daarnaast suggereerde hij dat Turkije olie koopt van IS. ‘Aan wie verkopen ze de olie?’ vroeg hij zich af.

Kılıçdaroğlu staat in zijn opvattingen zeker niet alleen. Onlangs sprak de Amerikaanse vicepresident Joe Biden dat Turkije en Arabische landen als de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië een grote verantwoordelijkheid dragen voor de opkomst van IS in het Midden-Oosten.

Zij hebben de terroristen en andere radicaalislamitische groepen gesteund met ‘miljarden dollars en heel veel wapens’, zei de vicepresident tot Amerikaanse studenten. Later bood hij voor die uitlatingen zijn excuses aan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.