buitenland

Media: opnieuw springt een man over hek Witte Huis, en meer

Door Tom Reijner - 23 oktober 2014

Wederom is iemand erin geslaagd om over het hek van het Witte Huis te springen. En: meer over de rol van Julio Poch bij de dodenvluchten.

* Wederom is iemand erin geslaagd om over het hek te springen van het Witte Huis, de ambtswoning van de Amerikaanse president Barack Obama. De man kon met behulp van honden worden overmeesterd, melden verschillende Amerikaanse media, waaronder Huffington Post op basis van bronnen bij de veiligheidsdiensten.

De 23-jarige Dominic Adesanya is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Hij zou verder geen wapens bij zich hebben gehad. Het incident komt nadat een oorlogsveteraan er vorige maand in slaagde om over de omheining te klimmen. In tegenstelling tot de woensdag gearresteerde indringer wist hij wél het Witte Huis binnen te komen. De chef van de Secret Service, Julia Pierson, moest daardoor haar biezen pakken.

* Julio Poch, de Argentijns-Nederlandse piloot die verdacht wordt van betrokkenheid bij de zogenoemde dodenvluchten in Argentinië, zat ook achterin bij de lading, bij de mensen dus, zei getuige Edwin Reijnoudt Brouwer woensdag in de Haagse rechtbank. Dit schrijft de Volkskrant.

Volgens Brouwer heeft Poch in 2003 tegen hem gezegd ‘wij gooiden die linkse terroristen in zee’, en: we should have killed them all. Poch zou tegen anderen hebben gezegd dat hij in het vrachtruim had gezeten, maar dat heeft Brouwer nooit van hem persoonlijk gehoord.

Anderen vertelden hem ‘dat Julio hen heeft verteld dat hij tijdens die vluchten niet achter de stuurknuppel zat, maar juist achterin’. Brouwer werd ondervraagd door een aanklager Mercedes Soiza Reilly via een videoverbinding tussen Den Haag en Buenos Aires.

* Er liggen nog altijd zeven mensen in het ziekenhuis na de aanslag op een station in Jeruzalem, meldt de Israëlische krant Ha’aretz. Een drie maanden oude baby werd gedood, toen een Palestijn, die vermoedelijk banden heeft met terreurbeweging Hamas, met zijn auto inreed op een menigte bij een tramstation.

De man probeerde nog te ontsnappen, maar werd door veiligheidsdiensten neergeschoten. Hij is een inwoner van Oost-Jeruzalem en heeft eerder vastgezeten voor ‘terroristische activiteiten’. In Jeruzalem besloot de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tot het aanscherpen van de veiligheidsmaatregelen.

* Werknemers van banken en verzekeraars krijgen in de toekomst wellicht geen korting meer van hun werkgever op hun hypotheek en verzekeringen. Verschillende financiële instellingen zetten de regeling voor nieuwe hypotheken stop of overwegen dit, blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad langs Nederlandse banken en verzekeraars.

Intussen studeert het ministerie van Financiën op een manier om de fiscale behandeling van de hypotheekkorting voor bestaande gevallen aan te passen. Hoe die versobering er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.