buitenland

Meer halal-hotels in moslimwereld, maar niet iedereen is blij

Door Judith Spiegel - 16 oktober 2014

In de moslimwereld verrijzen steeds meer hotels die voldoen aan de strenge regels van de sharia: geen alcohol of frivole tv-kanalen. Niet iedereen is daar blij mee.

Reizigers uit de Golfregio zouden halal willen overnachten. Vandaar de snelle groei van het aantal ‘sharia compliant’-hotels in de moslimwereld. Een land als Maleisië, dat veel Golftoeristen over de vloer krijgt, overweegt ze, en in Dubai en Kuweit zijn er al een paar.

Uiteraard zijn de hotels die aan de sharia-standaard voldoen alcoholvrij, maar daarmee ben je er nog niet. Wc’s mogen niet in de richting van Mekka staan, de fitnessruimtes zijn gescheiden, frivole tv-kanalen en een pianist die Frank Sinatra speelt, zijn uit den boze. In het nachtkastje liggen een gebedskleedje en de Koran. Een pijl op het plafond wijst naar Mekka.

Bikini’s

De bruiloftszalen in het Kuweitse halal-hotel hebben geen ramen, want vrouwen in blote jurken zijn niet bestemd voor mannenogen. De wanden van de zalen zijn gedecoreerd met koranteksten.

In de lobby zitten vooral mannen in witte jurken. Vrouwen in bikini’s spotten kunnen ze niet: vrouwen zwemmen achter een hoge muur. Op het terras ontbreekt de zoete lucht van waterpijpen.

Is dit het nieuwe walhalla voor de Golftoerist? Marktonderzoekers betwijfelen het en vermoeden dat het idee vooral afkomstig is van sharia-fondsen die geschikte investeringsmogelijheden zoeken. Veel marktonderzoekers en hoteliers zien weinig brood in halal-hotels.

Vooral in landen waar alcohol is toegestaan, zoals Dubai, bestaat er niet veel animo voor. Juist aan drank wordt goed verdiend. In ‘drooggelegde’ landen als Saudi-Arabië en Kuweit speelt dat niet.

Vrouwen

Ook een medewerkster van het halal-hotel in Kuweit is niet overtuigd.

‘Het grootste probleem in het hotel zijn Saudische mannen die met vrouwen binnenkomen die niet de hunne zijn. Dat weten we, want je moet een huwelijksakte overleggen. Ze nemen dus aparte kamers, maar op de camera’s zien we hem naar haar kamer gaan. Dan grijpen we in, en maken de Saudi’s enorme stampij.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.