buitenland

Moeder schutter Ottawa: ik huil om slachtoffers, niet om mijn zoon

Door Shari Deira - 23 oktober 2014

De moeder van de Canadese schutter zegt dat zij ‘huilt om de slachtoffers’ van de schietpartij, niet om haar zoon. ‘Kun je dit ooit uitleggen? Het spijt ons.’

Een emotionele Susan Bibeau zei dat in een telefoongesprek met persbureau AP. Ze weet niet wat ze tegen de nabestaanden van het slachtoffer moet zeggen.

Verwondingen

De politie van de Canadese hoofdstad Ottawa maakte donderdag officieel bekend dat de 32-jarige Michael Zehaf-Bibeau alleen handelde. Hij schoot woensdag een militair neer, die wacht hield bij het oorlogsmonument in de stad. De militair overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het slachtoffer was Nathan Cirillo. Zehaf-Bibeau schoot hem neer met een jachtgeweer en stak daarna zijn armen in de lucht als teken van overwinning, zeggen ooggetuigen. Op sociale media circuleert een foto van de schutter, die zijn gezicht bedekt met een Palestijnse sjaal.

Nathan Cirillo

Cirillo is pas 24 jaar, heeft twee zussen en is vader van een kleuter. Vader Jim Cirillo zegt dat zijn kinderen het zwaar hebben gehad door de scheiding van de ouders ‘Ik snap niet dat iemand hem heeft uitgekozen om dit te doen,’ zegt de vader tegen CBC News.

De moeder van Nathan Cirillo zal voor zijn jonge zoontje zorgen, aangezien de moeder van het kind niet meer in beeld is. De Canadees werd al op zijn dertiende cadet.

Hij had verschillende baantjes om te kunnen rondkomen. Hij werkte onder meer als personal trainer en uitsmijter bij discotheken. Cirillo maakte deel uit van het Argyll and Sutherland Highlanders of Canada-reservistenregiment en droomde ervan om fulltime militair te zijn.

Voor zijn dienst als erewacht begon, maakte hij woensdag nog foto’s met bezoekers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.