buitenland

Neelie Kroes maakt zich boos over Hongaarse internetbelasting

Door Elif Isitman - 23 oktober 2014

Hongarije zal in 2015 extra belasting gaan heffen over datagebruik op internet. Dinsdagavond werd daar in het Hongaarse parlement een wetsvoorstel over ingediend.

Dit meldt de Financial Times. De nieuwe wet zal een weerslag hebben op internetproviders, en die zouden de heffing eventueel weer kunnen doorberekenen naar hun klanten.

49 cent

Volgens het wetsvoorstel zou er per gigabyte aan data een heffing van 150 Hongaarse forint betaald moeten worden. Dit staat gelijk aan ongeveer 49 eurocent.

Nadat dit bekend werd, creëerden Hongaarse burgers een Facebook-pagina waarin ze elkaar oproepen te gaan demonstreren tegen de belastingheffing. De leden van de pagina vinden de heffing te hoog en vrezen dat Hongaarse internetproviders de heffing naar de klanten zullen doorberekenen.

Dataverkeer

Mihaly Varga, de Hongaarse minister van Economische Zaken, verklaarde dinsdag dat de huidige communicatietechnologie vanzelfsprekend voor een verandering van het gebruik van telecomdiensten zorgt. Hij vindt de invoer van een belastingheffing op dataverkeer niet meer dan logisch.

Volgens persbureau Reuters verwacht het ministerie zo’n 20 miljard forint aan inkomsten te genereren uit de nieuwe maatregel.

Schadelijk

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie en portefeuillehouder van de digitale agenda, voorspelt dat de maatregel een schadelijk effect zal hebben op de Hongaarse economie.

Kroes pleit al langer voor meer digitale vrijheid en minder restricties op telecomgebruik binnen de Europese Unie.

‘Eenzijdige internet heffingen zijn geen goed idee. Het zal leiden tot een uiteindelijke prijsverhoging voor gebruikers,’ zei ze tegen de Financial Times. Daarnaast geeft de Europees Commissaris aan dat Hongarije onder het EU-gemiddelde zit qua internettoegang en –gebruik: ‘Deze maatregel gaat daar zeker niet bij helpen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.