buitenland

Neergeschoten militair Canada overleden, schutter gedood

Door Shari Deira - 22 oktober 2014

Bij het parlement in Canada is woensdag een militair neergeschoten. Een van de schutters is door de politie doodgeschoten in het parlement. De militair is in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

De militair hield wacht bij het War Memorial in het centrum van Ottawa, bericht CBC News. Ooggetuigen zagen dat de man in de richting van het parlement rende.

Veiligheid

Omstanders verleenden eerste hulp en de militair werd uiteindelijk met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het parlement werd meteen hermetisch afgesloten en premier Stephen Harper heeft het gebouw verlaten en is in veiligheid gebracht.

Parlementariër Tony Clement laat via Twitter weten dat er zeker dertig schoten zijn gelost.

Terreurdreiging

Maandag werd Canada opgeschrikt door een aanslag op een 53-jarige militair. Hij werd doodgereden door een geradicaliseerde man. Canada verhoogde woensdag de terreurdreiging vanwege het incident.

De politie arresteerde Martin Rouleau Couture, die ongeveer een jaar geleden tot de islam zou zijn bekeerd. Toen hij werd gearresteerd, stond hij op het punt om te vertrekken naar Turkije. Of de schietpartij van vandaag en de aanslag van maandag iets met elkaar te maken hebben, is niet duidelijk.

Terreurbeweging IS heeft moslims diverse keren opgeroepen aanslagen te plegen tegen westerlingen.

Beelden van politieagenten die schieten in het parlement:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.