buitenland

Oekraïners zoeken op rampplek MH17, tien koffers gevonden

Door Shari Deira - 13 oktober 2014

Nederlandse onderzoekers keren nog niet terug naar het rampgebied van vlucht MH17, maar de Oekraïners zijn wel op zoek naar persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. Oekraïense rampenbestrijders zeggen al tien koffers en tassen te hebben gevonden.

Waarom gaan de Oekraïners nu op zoek naar de spullen van slachtoffers en niet eerder? ‘Er heeft nooit iemand ons gevraagd om dat te doen,’ zegt brandweercommandant Sergei Michenko tegen RTL Nieuws.

Gevaarlijk

Het kabinet liet vorige week weten dat het er niet naar uitziet dat de Nederlandse missie snel kan terugkeren naar de plek waar nog spullen van de 298 slachtoffers liggen. De situatie in het oosten van Oekraïne zou nog te gevaarlijk zijn.

Michenko zegt tegen de RTL-correspondent dat hij leiding geeft aan de vier brandweerkorpsen die op zoek zijn naar persoonlijke bezittingen van passagiers in het rampgebied. In de buurt wordt volgens Michenko niet geschoten.

Wel is het artillerievuur te horen bij het dorp Debalzewe, dat zo’n 40 kilometer verderop ligt. Daar zijn hevige gevechten aan de gang. Hoe lang de zoekopdracht nog zal duren, is niet bekend. ‘We hebben de opdracht gekregen vandaag te zoeken. Of dat morgen ook nog het geval zal zijn, kan ik u niet vertellen.’

Separatisten

Volgens de pro-Russische separatisten die het voor het zeggen hebben in de regio Donetsk is onderzoek op de plek van de crash in juli gewoon mogelijk.

Aleksander Zachartsjenko, ‘premier van de Volksrepubliek Donetsk’, zegt dat ‘het natuurlijk mogelijk is’, maar dan moet het aantal onderzoekers van tevoren worden doorgegeven. De experts zouden dan worden begeleid door separatisten, ‘niet door Nederlandse agenten of Duitse militairen’.

Hoewel er geen Nederlandse onderzoekers in het gebied zijn, is er nog wel een interim-missie actief in Oekraïne. Daar kunnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en Oekraïense autoriteiten terecht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.