buitenland

Onrust bij Amerikaanse geheime dienst: directeur Pierson stapt op

Door Rob Graumans - 01 oktober 2014

De directeur van de Amerikaanse geheime dienst, Julia Pierson, heeft haar ontslag ingediend. Die beslissing volgt na een reeks incidenten bij de dienst. Wat is er aan de hand?

Het ontslag van Pierson volgt kort nadat bekend werd gemaakt dat president Barack Obama op 16 september in een lift oog in oog heeft gestaan met een gewapende man. Het incident is de zoveelste in een reeks van beveiligingsfouten.

The Washington Post schrijft dat de man dienst deed als private beveiliger, en de president nadrukkelijk aan het filmen was met zijn mobiele telefoon.

Hij werd op staande voet ontslagen. De man was al driemaal veroordeeld voor mishandeling en geweldpleging. Na de man ontslagen te hebben, kwam de Amerikaanse geheime dienst erachter dat de man ook nog eens een vuurwapen droeg.

Indringer

Het incident komt nadat op 19 september de verwarde oorlogsveteraan Omar Gonzalez – bewapend met een mes – over het hek, naar de ingang van het Witte Huis rende. De beveiliging van het Witte Huis meldde dat de indringer was tegengehouden bij de ingang.

The Washington Post meldde echter, op grond van verklaringen van drie mensen die bij het incident betrokken waren, dat Gonzalez na over het hek te zijn gesprongen, door de voordeur het Witte Huis binnenkwam en daar – na enige tijd rondgelopen te hebben – door een werknemer (die niet in dienst was) werd overmeesterd.

Schoten

Zondag rapporteerde The Washington Post al over het falen van de Amerikaanse geheime dienst in het reageren op het schietincident van 11 november 2011, waarin een man minstens zeven schoten op het Witte Huis loste. Enkele kogels misten op een haar na de woonkamer van de familie Obama.

Na het horen van de schoten, kreeg de beveiliging al snel de melding dat er geen kogels waren afgevuurd. De knallen zouden afkomstig zijn van een nabije bouwmachine.

Diezelfde avond nog bevestigde de geheime dienst dat er wel was geschoten, maar dat het geweervuur niet was gericht op het Witte Huis. Het zou gaan om kogels die afkomstig waren van bendeleden die elkaar vanuit auto’s beschoten,  vlak bij de voortuin van het Witte Huis. Het duurde vier dagen voordat de geheime dienst doorhad dat de schoten het Witte Huis hadden geraakt.

Dronken

Julia Pierson, het hoofd van de Amerikaanse geheime dienst, diende dinsdag over de recente gebeurtenissen verantwoording af te leggen. Pierson had niet aangegeven dat de man die Omar Gonzalez tegenhield niet in dienst was en bij toeval aanwezig was om de indringer tegen te houden. Gonzalez was dit jaar al de zesde persoon die over het hek van het Witte Huis sprong.

Pierson staat sinds maart 2013 aan het hoofd van de geheime dienst. Het was haar taak om de orde binnen de geheime dienst te herstellen na een reeks schandalen.

Naast het schietincident, hadden geheime agenten tijdens een bezoek van Obama aan Columbia prostituees bezocht. Eerder dit jaar lag de geheime dienst nog onder vuur omdat, tijdens een bezoek aan Amsterdam, drie van Obama’s beveiligers stomdronken werden aangetroffen in het hotel waar ze verbleven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.