buitenland

Ook IS profiteert van gedropte wapens en munitie (video)

Door Shari Deira - 21 oktober 2014

De wapens die door de Amerikanen zijn gedropt in de buurt van de Syrische grensstad Kobani, zijn niet alleen in handen van de Koerden terechtgekomen. Ook IS profiteert van de wapens die afkomstig zijn van Koerden in Irak.

In een video, die is verspreid door pro-IS persbureau Amaq News, is te zien hoe een IS-terrorist kisten openmaakt met wapens erin.

Wapens

De man in de video laat verschillende dozen zien met wapens, munitie en handgranaten die zouden zijn gedropt door drie US C-130 vrachtvliegtuigen. De wapens zijn afkomstig van de Koerden in Irak.

Met het leveren van wapens hopen Koerdische autoriteiten in Irak Koerden in Kobani te helpen. IS en de Koerden strijden nu al weken om de grensstad Kobani. Gevreesd werd dat de wapens van de Koerden opraakten, en dat zij daardoor de strijd tegen IS zouden verliezen.

De Amerikanen dropten maandag voor het eerst hulpgoederen in de buurt van Kobani. Naast munitie en wapens gaat het ook om medicijnen. Het is de bedoeling dat er meer spullen naar Koerden in de buurt van de grensstad worden gebracht.

Koerdische autoriteiten hebben laten weten dat strijders op de grond de droppingen hebben gevonden. De meeste pakketten zouden in handen zijn gekomen van de Koerden.

Grens

Er zijn de afgelopen dagen meer dan honderddertig luchtaanvallen uitgevoerd bij Kobani. Daarbij zijn honderden extremisten van IS om het leven gekomen. Het leek erop dat de Koerden terreinwinst boekten, maar IS vecht hard terug.

IS viel de Koerden opnieuw aan, nadat Turkije bekendmaakte dat het de grens zou openstellen voor het Iraaks Koerdische leger Peshmerga, dat Koerden in Kobani wil versteken. De Turkse minister Mevlut Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) benadrukte maandag dat de Amerikaanse vliegtuigen niet door het Turkse luchtruim zijn gegaan voor het leveren van wapens aan de Koerden.

Turkije ziet de Koerden die in Kobani vechten tegen IS als een ‘filiaal’ van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die tientallen jaren tegen het Turkse leger heeft gevochten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.