buitenland

Ook Nederland doet nu mee: eerste bommen gegooid in Irak

Door Servaas van der Laan - 07 oktober 2014

In navolging van bondgenoten heeft Nederland dinsdagochtend de eerste bommen geworpen op doelen van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). F-16’s wierpen drie bommen op bewapende IS-voertuigen in het noorden van Irak.

Ook voor Nederland is de strijd tegen IS nu begonnen, zo laat het ministerie van Defensie weten.

Doelen vernietigd

Twee Nederlandse F-16’s wierpen dinsdagochtend in totaal drie bommen op bewapende voertuigen van IS die op dat moment Koerdische Peshmerga onder vuur namen.

De voertuigen werden door de aanval vernietigd en de IS-terroristen zijn daarbij mogelijk om het leven gekomen.

Alle acht F-16’s (twee reserves) die de Nederlandse luchtmacht inzet, zijn nu in het operatiegebied. Vanuit een militaire basis in Jordanië vliegen zij naar Irak om operaties uit te voeren. Doelwit van de jachtvliegtuigen zijn kampen, commandoposten, munitieopslagplaatsen en militair materieel zoals tanks en mortieropstellingen. De vliegers zullen zo veel mogelijk grondtroepen ondersteunen, zoals dinsdag gebeurde met Peshmerga die door de moslimfundamentalisten onder vuur werden genomen.

Niet in Syrië

Nederland is vooralsnog alleen actief boven Irak. Voor Syrië ontbreekt een volkenrechtelijk mandaat. Een oproep van Koerdische betogers afgelopen nacht in de Tweede Kamer om ook IS-strijders in het Syrisch-Koerdische Kobani te bombarderen, blijft tot op heden zonder resultaat.

In een brief aan de Tweede Kamer laat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) weten dat ‘een en ander’ binnen de coalitie zal worden besproken waarna een ‘gezamenlijke analyse over eventuele vervolgacties’ zal volgen. Een snelle ontcijfering van deze ambtelijke taal leert dat Nederland voorlopig alleen nog luchtaanvallen boven Irak zal uitvoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.