buitenland

Oostenrijkse jihadbruid (15): ik heb het naar mijn zin in Syrië

Door Tom Reijner - 28 oktober 2014

Sabina Selimovic, een 15-jarig Bosnisch-Oostenrijks meisje dat haar thuisland verliet en trouwde met een IS-terrorist, is niet van plan de terreurbeweging in Syrië verlaten.

Dat zegt de jihadbruid althans in een interview met Paris Match. Met sms’jes aan het Franse tijdschrift maakt zij duidelijk dat ze het eigenlijk best naar haar zin heeft in Raqqa, dat geldt als een bolwerk van het terreurleger.

Ze is er naar eigen zeggen ‘vrij’ om te doen en te laten wat ze wil. Ook wat betreft haar religie. Het ‘vrij beleven’ van de islam was volgens haar in Wenen –  de hoofdstad van Oostenrijk – niet mogelijk.

Stunt

Op de vraag wat ze het eerste doet als ze ’s ochtends opstaat, antwoordt Selimovic als volgt: ‘Ik eet. Mijn ontbijt lijkt veel op wat ik at in Oostenrijk. (…) We hebben ook producten zoals ketchup, nutella en cornflakes.’ Ze ontkent verder zwanger te zijn van haar man, een IS-terrorist (‘Heeft jouw man een baan?’ – ‘Ja, hij is soldaat’). Wat de Oostenrijkse media over haar vermeende zwangerschap hebben geschreven, is volgens haar dus niet juist.

Terreurexperts denken dat ‘het interview’ is afgegeven onder dwang. Het is ‘een grote publiciteitsstunt’ van IS. ‘Als men ons wil laten geloven dat deze meisjes echt niet terug naar huis willen, dan moet het interview gebeuren op neutraal terrein en moeten we kunnen zien dat ze niet onder schot worden gehouden,’ zegt een terreurdeskundige tegen het Franse blad.

Hij denkt dat haar man de hele tijd in de buurt bleef en haar controleerde, toen zij haar sms’jes naar Frankrijk verstuurde.

Vergissing

Eerder deze maand schreven Oostenrijkse media over de twee vriendinnen en hun zelfverkozen verblijf in het ‘kalifaat’. Daaruit bleek al dat Selimovic het IS-gebied nog niet wilde verlaten, maar dat haar vriendin, Samra Kesinovic (17), daar heel anders over dacht.

Ze zou tijdens een telefoongesprek met haar ouders hebben gezegd dat haar jihadreis een grote vergissing is geweest. Kesinovic vindt dat de praktijken van de terreurbeweging veel te ver gaan. De tiener vertrok in april, samen met haar vriendin Sabina, naar het Midden-Oosten.

Turkije

Hun reis ging via Turkije – de gangbare weg voor radicale moslims met jihad-aspiraties – waar zij de grens met Syrië overstaken, bevestigt Selimovic in een van haar tekstberichtjes.

Het is nog maar de vraag of beide meisjes ooit nog kunnen terugkeren naar hun thuisland. ‘Als mensen eenmaal weg zijn, is terugkeer bijna onmogelijk,’ zei Karl-Heinz Grundboeck, woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken, onlangs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.