buitenland

Palestijn rijdt in op station in Jeruzalem, baby overleden

Door Shari Deira - 22 oktober 2014

Een Palestijnse man is woensdag ingereden op een tramhalte in Jeruzalem en heeft daarmee zeven mensen verwond. Een drie maanden oude baby is om het leven gekomen bij de terreuraanval.

De man probeerde nog te ontsnappen, maar werd door veiligheidsdiensten neergeschoten. Hij is een inwoner van Oost-Jeruzalem en heeft eerder vastgezeten voor ‘terroristische activiteiten’.

Verwondingen

Van de gewonden verkeert een vijftigjarige vrouw in ernstige toestand, meldt The Jerusalem Post. Vier anderen raakten lichtgewond. De baby overleed in het Mount Scopu’s Hadassah ziekenhuis aan haar verwondingen. Zij en haar ouders zijn Amerikaanse staatsburgers.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas geweld tegen Joden in Jeruzalem heeft aangemoedigd. ‘Dit is hoe de partners van Abbas [Hamas] te werk gaan. Dit is dezelfde Abbas die een paar dagen geleden zinspeelde op terreuraanvallen in Jeruzalem.’

De dader is de 21-jarige Abed al Rahman al Shloody, die volgens de nieuwszender i24 News lid is van terreurbeweging Hamas. Hij wordt in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen.

Onhoudbaar

Burgemeester van Jeruzalem Nir Barkat zegt dat de situatie in de stad onhoudbaar is geworden. ‘We moeten optreden tegen alle geweld tegen de stad. Politietroepen moeten aanwezig zijn in alle Arabische wijken.’

Eerder deze maand werden trams in Oost-Jeruzalem bekogeld met stenen. In augustus opende een Palestijnse man het vuur op Israëlische doelwitten in het oosten van de stad. Veiligheidsdiensten hebben de twintigjarige man neergeschoten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.