buitenland

PvdA en D66 hebben geen moeite met erkenning ‘Palestina’

Door Servaas van der Laan - 04 oktober 2014

De Partij van de Arbeid (PvdA) en D66 zouden er geen problemen mee hebben als Nederland de staat ‘Palestina’ zou erkennen. De nieuwe centrumlinkse regering in Zweden zegt dit van plan te zijn.

‘Ik zou er geen moeite mee hebben,’ zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes zaterdag tijdens een uitzending van Tros Kamerbreed.

Ook zijn D66-collega Gerard Schouw zei dat zijn partij positief staat tegenover erkenning van ‘Palestina’.

Belangrijk signaal

De beslissing van Zweden om de Palestijnse staat te erkennen, noemde Servaes ‘een belangrijk signaal’. Het was tot nu toe beleid van EU-lidstaten om ‘Palestina’ niet te erkennen, aangezien dit het Midden-Oosten Vredesproces (MOVP) niet ten goede zou komen.

Maar PvdA en D66 zouden er nu geen moeite meer mee hebben als Nederland de staat, die in 1988 door de PLO werd uitgeroepen, zou erkennen.

VN-lidmaatschap

Sinds de Oslo-akkoorden van 1993 heeft de Palestijnse Autoriteit een deels autonoom zelfbestuur over de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem. Maar het is echter geen door de Verenigde Naties erkende staat. Wel heeft de Palestijnse Autoriteit sinds 2012 de status van waarnemend niet-lidstaat binnen de VN. Daarnaast erkende het VN-orgaan UNESCO ‘Palestina’ als lidstaat.

Een erkenning van ‘Palestina’ als VN-lidstaat ligt niet in de lijn der verwachtingen. Hiervoor is immers groen licht van de Veiligheidsraad voor nodig en Amerika zal daarin een veto uitspreken zoals het ook in het verleden heeft gedaan. Ook een Nederlandse ommezwaai hoeft niet te worden verwacht. Coalitiepartner VVD ziet niets in erkenning van ‘Palestina’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.