buitenland

Ruimtevrachtschip stort als grote vuurbal neer (video)

Door Shari Deira - 29 oktober 2014

Het is misgegaan bij de lancering van een onbemande raket die naar het internationale ruimtestation ISS had moeten gaan. Een paar seconden na de lancering van de Antares-raket met de Cygnus-capsule volgde een ontploffing.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA spreekt van ‘een catastrofale afwijking’. Niemand raakte gewond bij de explosie.

Vuurbal

De raket werd dinsdagavond gelanceerd vanaf de ruimtebasis Wallops Flight Facility, een kleiner complex op Wallops Island in de staat Virginia. Hoewel de raket wel van de grond kwam, maakte deze niet genoeg snelheid en zakte in een grote vuurbal terug naar de grond.

De Antares moest 2.200 kilo aan goederen vervoeren naar zes astronauten aan boord van het International Space Station. Onderzoekers proberen vast te stellen waar het precies is misgegaan.

Herstellen

‘Hopelijk ontdekken we snel wat er is gebeurd, en dan gaan we weer verder,’ zei Frank Culbertson, vicepresident van Orbital Sciences, dat de Cygnus maakte. ‘We hebben dit vaker zien gebeuren, en we zien altijd dat teams herstellen, en wij zullen hetzelfde doen.’

Het gebeurt een paar keer per jaar dat een ruimtevaartuig ontploft of neerstort bij de lancering. Zo explodeerde in augustus nog een militaire raket bij de lancering in Alaska. In mei ging het mis met een Russische raket op ongeveer 150 kilometer hoogte.

Bekijk de lancering van de Antares-raket met de Cygnus-capsule:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.