buitenland

Times: Turkije ruilde honderden IS-terroristen voor gijzelaars

Door Tom Reijner - 06 oktober 2014

Tientallen Turken ontsnapten in september aan IS, nadat zij meer dan honderd dagen waren ontvoerd door IS. Hoe zij vrijkwamen, was lange tijd onduidelijk, maar nu lijken er meer details naar buiten te komen.

De Turkse regering zou naar verluidt zo’n 180 IS-terroristen hebben geruild voor de 49 gijzelaars, die in september werden ontvoerd bij Mosul, schrijft The Times maandag. Bij de omstreden deal zouden ook jihadisten uit Europese landen betrokken zijn. Het zou gaan om twee Britten, drie Fransen en een Belg.

Lijst

De Britse krant zegt te beschikken over een lijst met namen van gevangenen die zijn overgedragen aan IS. De berichten worden ook gemeld door Turkse media als Hürriyet en Taraf, een liberale krant in Turkije.

Britse anti-terreureenheden hebben de jihadgangers Shabazz Suleman (18) en Hisham Folkard (26) in het vizier. Van Suleman is bekend dat hij studeerde en zijn steun heeft uitgesproken voor het ‘islamitische kalifaat’, zeggen vrienden van de jihadist tegen The Independent.

Vliegtuig

Het Turkse ambassadepersoneel (46 Turken en drie Irakezen) werd in juni ontvoerd bij Mosul. Onder hen waren ook kinderen en vrouwen. De gijzelaars kwamen in september vrij en keerden met het vliegtuig terug naar Turkije.

Maar hoe de gijzelaars hun vrijheid terugkregen, was tot op de dag van vandaag onduidelijk. Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoğlu was de reddingsoperatie ‘het resultaat van contacten’, maar niemand wist waar hij precies op doelde.

Straf

De ontvoering zou een van de redenen zijn waarom Ankara aarzelde om voluit mee te doen aan de door de Amerikanen geleide anti-IS-coalitie.

Bij deelname aan een grote militaire actie zou de kans groot zijn geweest dat de gijzelaars hetzelfde zou zijn overkomen als de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff. Zij werden bruut vermoord, als ‘straf’ voor de Amerikaanse bombardementen op IS-stellingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.