buitenland

Total-topman komt om in zijn privéjet: wat gebeurde er?

Door Elif Isitman - 21 oktober 2014

Christophe de Margerie (63), bestuursvoorzitter van de Franse oliemaatschappij Total, is maandagavond bij een vliegtuigongeluk op vliegveld Vnoekovo in Moskou om het leven gekomen.

Dit meldt het Russische persbureau RIA Novosti. Het vliegtuig was ‘in botsing gekomen met een sneeuwschuiver’, vertelt een woordvoerder van het vliegveld dinsdagochtend.

Investeringen

Zowel De Margerie zelf als de drie bemanningsleden van het vliegtuig hebben het ongeluk niet overleefd. Het ongeluk gebeurde vlak voor middernacht toen het toestel wilde opstijgen.

De Franse Total-topman was in Rusland voor een bijeenkomst van de Russische regering over buitenlandse investeringen en zou met het privévliegtuig terug naar Parijs vliegen. Total bevestigt het ongeluk in een persbericht.

Dronken

Volgens Russische onderzoekers was de bestuurder van de sneeuwschuiver dronken toen het ongeluk gebeurde, zo schrijft The Guardian. De Russische onderzoekscommissie zegt in een statement dat het ‘nu al vaststaat dat de bestuurder van de sneeuwschuiver hevig onder invloed was van alcohol’.

De Russische autoriteiten verrichten nog verder onderzoek naar het ongeluk. Naast de dronkenschap van de bestuurder van de sneeuwschuiver worden eventuele fouten van de luchtverkeersleiding en de ‘slechte weersomstandigheden’ tijdens het opstijgen onderzocht, zegt Vladimir Markin van de Russische onderzoekscommissie tegen de Russische staats-tv Russia Today.

De Margerie was sinds 1974 werkzaam bij Total en maakte sinds 2007 deel uit van de top van het bedrijf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.