buitenland

Tunesië naar stembus: gaan islamisten er met de winst vandoor?

Door Tom Reijner - 26 oktober 2014

Tunesische kiezers gaan zondag naar het stemhokje om een nieuw parlement te kiezen. Wel onder strenge veiligheidsmaatregelen: zo’n 70.000 agenten en militairen zien erop toe dat de 5,2 miljoen stemgerechtigden hun stem in alle rust kunnen uitbrengen.

Want hoewel het er in het Noord-Afrikaanse land een stuk rustiger en democratischer aan toe gaat dan in de rest van de regio – denk aan het anarchistische Libië, het autoritair bestuurde Egypte en Algerije – is er wel degelijk sprake van geweld.

Verstoring

De afgelopen tijd waren er meerdere schietpartijen tussen militairen en radicale moslims. Vrijdag doodde een antiterreureenheid in een buitenwijk van de hoofdstad Tunis zes leden van een radicaalislamitische groep. Er wordt gevreesd dat radicale moslims de verkiezingen van vandaag willen verstoren.

Het land, ingeklemd tussen Algerije en Libië, zag na de verdrijving van president Zine el Abidine Ben Ali in 2011 dat twee linkse, seculiere politici werden gedood, waarna een periode van grote (politieke) onrust uitbrak. Ennahda, de islamistische beweging die de eerste vrije verkiezingen in 2011 won, gaf daarop de macht uit handen aan een overgangsregering van onafhankelijke experts.

Begin dit jaar nam het parlement een nieuwe grondwet aan, die naar Arabische maatstaven als relatief liberaal geldt: in elk geval is erin opgenomen dat mannen en vrouwen gelijk zijn en dat er godsdienstvrijheid bestaat. Het woord ‘sharia’ komt niet in de grondwet voor, al staat er wel dat de overheid het islamitische karakter van Tunesië moet waarborgen.

Veiligheid

Bij de vorige verkiezingen in 2011 was de vraag vooral: hoe gaat de grondwet eruit zien en wat wordt de rol van de Islam ? Maar nu is de roep om meer veiligheid een van de belangrijkste thema’s tijdens deze stembusgang.

Ook de slechte staat van de economie, de armoede en de hoge werkloosheid spelen een grote rol bij de keuze van de miljoenen Tunesiërs. Opnieuw lijkt de Ennahda-partij een grote kans te maken op de overwinning, maar ook de seculiere alliantie Nidaa Tounes heeft goede vooruitzichten. In november zullen er vervolgens presidentsverkiezingen worden gehouden.

Ontevreden

Tunesië was eind 2010 het eerste Arabische land waar ontevreden burgers de straat opgingen om te protesteren tegen zaken als wanbeleid, corruptie en armoede. De demonstraties breiden zich nadien uit over andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, zoals Egypte, Libië en Jemen.

Die opstanden werden ook wel de ‘Arabische lente’ genoemd, maar tot veel optimisme leidden die revoltes niet: zo was er in Egypte sprake van veel geweld en aanhoudende demonstraties van Moslimbroeders en gaat Syrië nog altijd gebukt onder een bloedige burgeroorlog en de opmars van terreurbeweging Islamitische Staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.