buitenland

Turkije: ons leger kan niets doen voor belegerde stad Kobani

Door Tom Reijner - 28 oktober 2014

Er kan van Turkije niet worden verwacht dat het land troepen stuurt naar Kobani, de Syrisch-Koerdische stad bij de grens met Turkije. Alleen peshmerga’s en de ‘gematigde’ Syrische rebellen kunnen de stad redden uit handen van IS.

‘Als de internationale coalitie al geen troepen wil sturen, hoe kan dat dan worden verwacht van ons?, vraagt de Turkse premier Ahmet Davutoğlu zich dinsdag af.

Twijfel

Hij riep de Verenigde Staten nogmaals op om het Vrije Syrische Leger te voorzien van wapens en de milities te trainen. Het is bekend dat Turkije, een verklaard tegenstander van het Syrische bewind van president Bashar al-Assad, deze instabiele gelegenheidscoalitie steunt.

De Amerikanen twijfelen – begrijpelijk, want wie er precies deel uitmaken van dit ‘leger’ is niet helemaal duidelijk. En kunnen zij zich wel meten met de fanatieke IS-extremisten?

Washington heeft geen plannen om op korte termijn het Vrije Syrische Leger of welke ‘gematigde’ rebellengroep dan ook, in de militaire campagne tegen IS op te nemen, schreef The Daily Beast eerder deze maand.

Versterking

Davutoğlu erkent overigens dat er wel degelijk een militaire operatie nodig is om Kobani te bevrijden van de IS-terroristen die zich in de straten en wijken van de grensstad begeven en felle gevechten voeren met de Koerden.

De afgelopen weken werd er steeds meer druk uitgeoefend op de Turken om toch vooral militair deel te nemen aan de anti-IS-coalitie. Maar de tanks langs de grens zijn nog altijd niet in actie gekomen.

Intussen zijn er vanuit de Koerdische autonome regio in Irak 150 peshmerga’s als versterking naar Kobani gestuurd, zoals eerder al was aangekondigd. De milities werden vanuit Irak naar Turkije gevlogen. Ze zijn goed bewapend en mogen van de Turkse autoriteiten via een vliegveld in het zuidoosten over land naar de grens met Kobani reizen.

Offensief

Het is niet duidelijk wie er precies aan de winnende hand is in Kobani. De afgelopen weken kwamen verschillende berichten naar buiten: de Koerden zouden naar eigen zeggen IS hebben verdreven en kondigden een ‘overwinningsspeech‘ aan – die er uiteindelijk helemaal niet kwam.

Een paar dagen later zou er een groot offensief zijn geweest van IS,  die de stad van drie kanten naderde, meldde een Koerdische activist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.