buitenland

UEFA: Servië drie punten minder door drone bij duel tegen Albanië

Door Elif Isitman - 24 oktober 2014

Tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Servië en Albanië vloog er een drone met een Albanese vlag het stadion binnen. De wedstrijd moest worden gestaakt. Albanië heeft de wedstrijd officieel verloren en Servië moet de drie gewonnen punten inleveren.

Dit besloot de UEFA naar aanleiding van het incident.

Drone

Nadat de drone het stadion binnenvloog (zie video onderaan), gingen de spelers met elkaar op de vuist en stormden toeschouwers het veld op.

De wedstrijd werd in de 41ste minuut stilgelegd en de spelers werden naar de kleedkamer gestuurd. Het Albanese team weigerde hierna om terug te keren naar het veld uit angst voor de Servische supporters. Hierna besloot scheidsrechter Martin Atkinson de wedstrijd definitief te staken.

Onderzoek

De UEFA verrichtte onderzoek naar de gebeurtenissen. Atkinson stelde een rapport op van de wedstrijd, evenals de Nederlandse UEFA-official Mario Been die ook aanwezig was.

Aanvankelijk kreeg de broer van de Albanese premier Edi Rama, Olsi, de schuld van de drone, maar hij ontkende alles. De UEFA weet nog altijd niet wie wel verantwoordelijk is voor het drone-incident.

Naast de puntenvermindering voor Servië heeft de  UEFA besloten dat het Oost-Europese land de volgende twee kwalificatiewedstrijden achter gesloten deuren moet spelen. Dit omdat de Serviërs er niet toe in staat bleken om hun eigen supporters in bedwang te houden.  Ook ontvangen beide landen een boete van 100.000 euro.

Albanië heeft al aangegeven tegen het besluit in beroep te gaan.

Furieus

Beide landen zijn furieus. De Albanese voetbalbond noemt het besluit van de Europese voetbalbond ‘bespottelijk’. Volgens de bond zijn de Albanese spelers tijdens de wedstrijd in gevaar gebracht door de incompetentie van Servië om zijn publiek onder controle te houden.

De Servische bond noemt het incident met de drone een ‘terroristische actie’ en beschuldigt Albanië van een vooropgezet plan om de wedstrijd voortijdig te kunnen staken.

Gevoelig

Bij het duel tussen de twee landen mochten geen Albanese supporters aanwezig zijn, juist om eventuele conflicten tijdens de wedstrijd te voorkomen. Aanwezigheid van fans uit Albanië ligt bij de Serviërs te gevoelig vanwege de situatie in Kosovo, dat door de meerderheid van de Albanese bevolking in 2008 werd uitgeroepen tot een onafhankelijke republiek.

Servië, waartoe Kosovo voor 2008 behoorde, beschouwt de Balkanstaat nog altijd als autonome provincie en weigert diplomatieke betrekkingen met het land aan te gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.