buitenland

VN-rapport schetst ijzingwekkend beeld van misdaden IS

Door Tom Reijner - 02 oktober 2014

Islamitische Staat (IS) maakt zich schuldig aan misbruik van vrouwen op grote schaal. Dat gebeurt in Irak en Syrië, in de gebieden die onder controle staan van de terroristen.

Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties (VN), dat donderdag is gepubliceerd. Voor het rapport zijn zo’n 500 ooggetuigen ondervraagd.

Prijskaartjes

Honderden vrouwen zijn door IS verkocht als seksslaven of als beloning aan de leden van de terreurgroep gegeven. De slaven dienen volgens de VN-onderzoekers als ‘lokaas’ voor lokale jongeren, die op die manier worden verleid om zich aan te sluiten bij de beweging.

In steden als het Syrische Raqqa en het Iraakse Mosul worden meisjes en vrouwen verhandeld alsof het een markt betreft. ‘Vrouwen en meisjes worden voorzien van prijskaartjes en naar potentiële kopers gebracht, zodat zij kunnen kiezen en onderhandelen over de verkoop. Kennelijk “verkoopt” IS deze Jezidi-vrouwen aan jongeren, om ze zover te krijgen zich bij hun rangen aan te sluiten.’

Vrouwen krijgen een extreem harde behandeling: ‘IS heeft vrouwelijke artsen, advocaten en vrouwen in andere beroepsgroepen aangevallen en vermoord.’ Eerder waren er al berichten dat duizenden Jezidi-vrouwen vastzitten in Syrische bordelen, waar zij allerlei vernederingen zouden moeten ondergaan.

Grimmig

In het rapport wordt ook geschreven over andere misdaden, zoals verkrachtingen, ontvoeringen en rekruteren van kinderen, die worden gedwongen om mee te doen aan de strijd. De daders van deze ‘systematische oorlogsmisdaden’ moeten voor de rechter worden gebracht, vindt de organisatie.

De VN spreken verder van een grimmige situatie in Irak. Meer dan 24.000 burgers zijn gedood of gewond geraakt in de eerste acht maanden van het jaar.

Bommen

Ook het dodental onder militairen is hoog. Zo executeerde IS rond 12 juni, toen het Noord-Iraakse Mosul onder de voet werd gelopen, zeker 1.500 Iraakse veiligheidsfunctionarissen en militairen. Het Iraakse leger sloeg destijds massaal op de vlucht voor het oprukkende terreurleger.

Ook die regeringstroepen krijgen een vermaning, omdat bij de luchtaanvallen op IS een groot aantal burgerdoden zijn gevallen. De Iraakse luchtmacht zou onder meer bommen hebben laten vallen op dorpen, een school en ziekenhuizen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.